mandag, april 15, 2024

Egon Holstad – Maskiner i nirvana (bok anmeldelse)

Endelig. Faen ta. Her venter man i godt over to år på denne boken. Ja vet den må skrives først men ventetiden blir ikke bedre av det. Nå er den her og Holstad beklager forsinkelsen i forordet. Jada du er tilgitt, for nå er den her. Som godt over middels Raga fan må man ha lov å være «litt» utålmodig.... Nok syt. Så hvordan er boken spør du?

Tja. Som fan obligatorisk. Som nybegynner eller utenforstående på annet vis da er den litt tja. Vil tro alle som liker rock vil ha glede av denne reisen i maskinerland med Holstad som los, og i stor grad basert på en late bloomers betraktninger. Før det åpner det med noen kjendiser i bransjen som får lov å være panegyriske i sine utlegg om albumet boken kretser rundt. Som fan vet man jo at det er umulig å finne svakhetspunkter om ett av de viktigste albumene i norsk rock, så noe annet en panegyriske betraktninger ville ha vært en pinefull opplevelse for alle og på randen av et sosialt selvmord.

Holstad skriver i kjent stil med nordnorske gloser i en tilnærmet gonzo stil. Du er herved advart. Boken er en tilnærming som skiller seg fra de mer nerdete og gjerne skoleflinke bøkene i denne Norske klassiker serien (intet galt med det, men det hadde ikke passet inn i konseptet Raga Rockers å være skoleflink).

Igjennom hele boken får vi ett innblikk i Raga historien, slik forfatteren husker/opplevde den. En uteforstående titter inn i det aller helligste og sender sine rapporter til verden utenfor. Tidvis blir det svært ukritisk i sin analyse, uten at det ødelegger framstillingen. Dette er Holstad sin fortellermåte, en stil han har perfeksjonert igjennom mange år som kronikkforfatter og synser. Her er han i sitt ess, ingen tvil om det.

Boken må tas for det den er, nemlig Holstads syn på Raga Rockers historien. Ett nesten ukritisk syn, der han tidvis er ridder for Raga i kampen mot elendige terningkast i VG, andre ganger los når han tar leseren igjennom først Maskiner i nirvana låt for låt og deretter bandets katalog. Alt krydret med nerdens energiske blikk som gjør boken til en fryd fra perm til perm. Anbefales, men forventer du en bok som inneholder en komplett diskografi, presentasjon av alle som har vært innom bandet osv da blir man skuffet, for her er det Holstad i front, og hans syn på saken. Underholdende og elementær lesing for enhver som liker norsk rock.