fredag, september 23, 2022

Negative Øhio - Welcome to Cuddle Country, Pardner! (album anm.)

I dag slipper det norsk/amerikanske bandet Negative Øhio ut fire album, Welcome to Cuddle Country, Pardner! blir deres tredje fysiske album. Albumet gis også ut digitalt. Det fysiske albumet er delt opp i to mapper som heter Bedside A og Bedside B, der A inneholder stort sett Avant-Garde Metal bangers, mens B stort sett er freeform eksperimental jams. Eksperimentelt er definitiv gjennomgangstonen i denne utgivelsen. Bredden på utrykkene er bemerkelsesverdig stor. Til tross for, eller på grunn av dette, så fungerer det svært bra. Albumet er en reise i den musikalske ytterkant, der det interessante er å finne balansen.

Hver Bedside har 13 låter hver. Av de 26 låtene så er det ikke lett å finne en rød tråd igjennom materialet ved første lytting. På Bedside A flyr tankene mot at dette hadde passet som hånd i hanske som oppvarming for Mike Pattons Tomahawk prosjekt eller Fantômas og i samme verden finner vi også fantastiske Igorrr. I noen rolige pustehull kan man også skimte et par Primus inspirasjoner og en touch av Slayer bak i lydbildet. Definitivt ekstrem-metal men av den sorten som er Easy Listening for the Hard of Hearing. MEN de er hele tiden Negative øhio og ingen andre enn seg selv. Deres særegenhet er den røde tråden. Liker man referanseartistene vil man 110% garantert elske dette albumet.

Bedside B er ikke like hard som Bedside A, men også her blir man imponert over variasjonene i uttrykkene og den teknisk dyktigheten i framføring, komponering og produsering. «AFirefly is the Opposite of a Waterfall» er et eksempel på hvor vakkert det kan låte. Dette er noe The Durutti Column kunne gjort i sine mest drømmende stunder. Andre låter får tankene til å fly mot Prince sitt jazz-funk prosjekt Madhouse, bare at her møtes man av en mer støyende utgave. En tidlig utgave av Fläskkvartetten kommer også i tenkene. Negative Øhio kombinerer mange ulike referanser i et helt unik uttrykk.

Flere av låtene er sluppet som singler tidligere, og her må deres «now we must continue the exciting adventure of politics.» trekkes fram. Dette er et sylskarpt lyskespark til noen ytterst tvilsomme politikere og «bedrevitere» som har fått henge ut transpersoner blant annet i statskanalen i beste sendetid. Her viser de at de behersker å lage fengende flott musikk med tekster full av mot og mening. Låter som allerede betyr noe for svært mange, og som alene gir albumet en stor og viktig verdi. Låtene krydres med egen vokal og med film referanser og bruddstykker fra reklame og annet. Her samples det flittig, men det settes også inn i en større sammenheng som viser at de behersker også dette fortreffelig. På toppen av alt stikker det fram en lettere surrealistisk humor. 

Kjøper man albumet på en strømmetjeneste eller på deres Bandcamp får man virkelig valuta for pengene. Dette er stor kunst rett og slett! Kjøper man Welcome to Cuddle Country, Pardner! i fysisk form, får man en minnepenn i eske med håndtegnet illustrasjon! Innpakningen er betegnende for hele prosjektet, det er fylt av kontraster. Den framstår søt og litt naivistisk, mens musikken er alt annet enn det. På det fysiske albumet får man i tillegg en ekstra mappe fylt opp med bonusmateriale. En liten skattekiste av videoer, bonuslåter, tekstark, malebok(!), multitracks, kunst, desktopp bakgrunner osv. Kreativiteten og kontrastene er deres sterkeste våpen, og på dette albumet viser de til fulle at de vet og bruke disse til det beste for alle som liker litt utfordrende musikk. Minnepennutgaven er kun i 50 nummererte eksemplarer, mens fil utgaven på Bandcamp/Strømmetjenester er uten begrensninger i opplaget. Dette vil du ikke gå glipp av - løp og kjøp!

De spiller for øvrig sin neste konsert på Nødutgangfestivalen 1 oktober! 

En smakebit på hva man kan vente seg fra det nye albumet;