fredag, oktober 23, 2020

Erling Ramskjell – Visnesmerter (album anm.)

I dag kommer en av Norges beste viserockere ut med et nytt album. Nok en gang må man dra fram de største superlativene, og be folk vite sin besøkelsestid og handle inn den fysiske utgaven på vinyl. En dag er han nødt til å bli berømt og da flyr tusenlappene fort hvis du ikke kjøpte albumene mens de ennå var til en overkommelig pris. Men først og fremst kjøp albumet fordi musikken er fantastisk.

Dette albumet er mer nedstrippet enn det forrige albumet; det er det første som slår en når man hører Visnesmerter første gang. Deretter konstaterer man at lyden er like klokkeklar og nydelig dimensjonert som alle Erling Ramskjells plater er. Visesangeren trer tydeligere fram her.

Albumet åpner med en skjør nedstrippet ballade som heter «Midt imellom». Lyrisk er dette en lett filosofisk betraktning av verden sine pluss- og minus-sider, som blir malt igjennom Ramskjell sitt sinn. Slik som vi er så vant til å høre han. Neste låt er med kor og kraftigere rytmekomp, og viser en annen musikalsk side. Fortsatt er det uten tvil samme artist. Den smårustne vokalen til Erling Ramskjell sklir som hånd i hanske inn i lydbildet og lager magi lang vei. «Alle goe veia e før lang» synger han. Vel denne veien er for kort, men heldigvis finnes det repeatknapp så man kan høre låtene om og om igjen.

Å høre på nytt gjør man mer enn gjerne da låtene gror på magisk vis for hver avspilling. Det er selve lakmustesten på om dette er musikk som tåler å bli spilt om og om igjen, eller er ferdig spilt etter en gang eller to. Erling sine låter er aldri noe man hører en gang. De har alltid noe udefinerbart som gjør at man blir hektet nok til å må ha mer. Ikke alle låtene sitter med en gang, men det er alltid noen som sitter nok til at man spiller albumet om igjen og da gror gjerne de låtene du la minst merke til ved de første avspillingene. Sånn veksler låtene om lytterens oppmerksomhet og gir stadig nye innfallsvinkler.

«Ikke spør kor styrken min blei av» synger han. Etter å ha hørt dette albumet trenger man ikke spørre, bare lytte. Styrken har han lagt inn i hver tekstlinje og hver melodi. Tilsammen har han skapt nok et lite mesterverk - denne gangen på ni låter, som venter på din oppmerksomhet.

Platen slippes med en intimkonsert på Hamsunsentret i kveld! Event finner du her. Platen kjøper du fra Westergaard Records. Kommer ut i en meget lekker gatefold cover utgave i begrenset opplag på hvit vinyl, i hele 83 (!) eksemplarer! Disse er håndnummerert! Kommer også på vanlig svart vinyl.