onsdag, juni 17, 2020

EL/NeUe – LYKKeØNSKINGeR2020 (album anm.)


Endelig er EL tilbake, vil nok mange si, i hvertfall av de som hørte deres singel «Et hvilested» og/eller deres demo kassett (begge kom på 1980-tallet). Siden da har det vært overdøvende stille fra denne fronten inntil bloggen EineKeine Angst Musik slapp ett konsertopptak fra Brumunddal fra 1985. Det skjedde i anledning trioens reunionkonsert på Mir i 2016. Så ble det stilt igjen.

Det e håp i hænganes snøre si de nordpå og sannelig ble det ikke napp. I disse dager har EL blitt til EL/NeUe og er redusert til en duo av Askild Hagen og Håkon Johnson. De har kommet med EPen «LYKKeØNSKINGeR2020» på strømmetjenester og i ett lite opplag på 15 nummererte eksemplarer på god gammeldags kassett (C45). På sistnevnte er de fire studiolåtene som utgjør den digitale EPen som utgjør side A, mens side B handler om nevnte live opptak fra Brumunddal. Nå i en lettere partert versjon da to av låtene er kun tilgjengelig på Eine Keine Angst Musik ennå, resten finner du her.

At live delen kom som trio og er såpass lenge siden gjør at man får følelsen av at dette er en splittutgivelse. Så kaller A-siden seg EL/NeUe, altså det nye EL. Fullt forståelig da det er mer up to date enn live opptaket. A sidens fire låter er en vakre smektene synthpop låter med preferanser til White Lord Jesus, Apoptygma berzerk, Dynamo Forte og vokalen kan minne om Thomas Robsahm på «Far Familie Flagg» med Brød og sirkus, her og der. Selv om 80-talls vibbene slår ut i full blomst er dette samtidig så frisk og frodig i lydbildet at man hører at dette ikke kunne vært gjort dengang da. Dette er kanskje ikke nybrotsarbeide, men ett serdeles godt og fengende forsøk. Det er bare å glede seg til neste utspill fra NeUe EL.

Gamle EL er nok mest for fansen. Den åpner med tittellåten på deres eneste vinyl singel (kom i 1987) så denne versjonen er litt annerledes en singelutgaven. Ikke bare fordi den er live, men også fordi arrangementet ikke sitter så bra som på singelen. Men dette er på ingen måte spilt melk. Dette er høranes og vel så det for enhver synthpopfreak. Det kan man si også om de resterende låtene de har valgt å inkludere fra den konserten. Men får litt følelsen av at de måtte fylle på med noe, da spørs det om ikke Mir konserten hadde passett bedre for fansen har nok lastet ned hele konserten forlengst fra Eine Keine Angst Musik.

Uansett ett svært lovende og lyttervennlig album som lover svært godt med tanke på framtiden.