fredag, februar 26, 2016

Karlsøy Prestegaard fremfører «Dyret (666)» på årets Bukta!

Få band i NordNorge er mere myteomspunnet enn kultbandet Karlsøy Prestegaard. De ga i 1982 ut en av rocke-Norges mest legendariske album, «Dyret (666)». Albumet har siden den gang vært re-utgitt på både kassett og CD, og originalen har fra slutten av 80-tallet jevnlig vært omsatt for flere tusen på auksjoner. Nå re-utgis endelig albumet i sitt opprinnelige format, nemlig som LP. På toppen av det hele skal dagens besetning av bandet fremføre albumet i sin helhet under årets Buktafestival i Tromsø!

Bandet Karlsøy Prestegaard så dagens lys på Karlsøya i Tromsø, tilbake i 1980. De er like godt oppkalt etter prestegården på øya, som ble revet for godt over 100 år siden. Bandet ble grunnlagt av finnmarkingen Stein Ellysef Olsen, som nå er det eneste gjenværende originalmedlem i bandet. En rekke musikere har vært innom bandet i årenes løp, med Olsen som den sentrale låtskriver og frontfigur i bandet hele tiden. (For stamtre scroll nederst på denne linken)

Karlsøy Prestegaard gav ut sin første 7"-singel i 1981, med låtene «Khomeini»/«Shanty». Året etter entret bandet igjen Cirani studio i Svolvær og spilte inn resten av debutalbumet «Dyret (666)». Musikalsk kan albumet beskrives som et knippe velskrevne låter i skjæringspunktet mellom punk, new wave og ska – iblandet enkelte progressive tendenser. Albumet inneholder kritiske, antiautoritære norske tekster som beskriver et Norge i moralsk forfall. Dessverre er tekstene like aktuelle den dag i dag. Musikken har inspirert flere generasjoner siden utgivelsen, noe som gjør at bandets lojale tilhengerskare har en spredning fra svært unge til de som var ung dengang albumet kom ut.

I 1990 turnerte Karlsøy Prestegaard i Sovjetunionen. Turnéen startet i Murmansk og gikk via St. Petersburg, Moskva og til «den forbudte byen» Saratov ved Volga. Samme året ga de ut singlen «Barn av lyset». I 1994 kom Svein Andersens helaftens dokumentarfilm Karlsøya – mellom geiter, rock og Muhammed der filmmusikken er komponert av Karlsøy Prestegaard. Ett soundtrack-minialbum ble utgitt på eget selskap i anledning filmen. En film som både gruppa og Stein Olsen som privatperson medvirket i. I 2004 ble bandet booket til Quartfestivalen i Kristiansand. I 2008 ble albumet «Dyret (666)» og singlen «Barn av lyset» reutgitt som ett album av Bodø-selskapet Smart Patrol Records. Bandet har siden slutten av 1980-tallet gjort jevnlige konserter, i hovedsak i Nord-Norge. I dagens besetning har Stein Ellysef Olsen med seg Arne Lund, sin bror Bjørn-Ole Olsen og sine to sønner Ariel Joshua Sivertsen og Sjur Gabriel Olsen.

En av Norges største KP fans er nåværende bookingsjef ved Bukta, Robert Dyrnes, som er strålende fornøyd og uttalte følgende i sakens anledning; «Karlsøy Prestegaard har gitt ut en av de kuleste LP-platene fra Nord-Norge noensinne. Det at vi nå har klart å få overtalt bandet til å være med å re-utgi albumet på vinyl for første gang siden det ble gitt ut for over 30 år siden og i tillegg får dagens Karlsøy Prestegaard til å fremføre albumet i sin helhet live på Bukta, det er virkelig et kick». Det er bare å skrive under på de ordene og glede seg til sommerens store happening.

Dagens Karlsøy Prestegaard besetning:
Stein Ellysef Olsen (vokal/gitar)
Bjørn-Ole Olsen (sitar/gitar/vokal/synth)
Ariel Joshua Sivertsen (bass/koring)
Arne Lund (trommer)
Sjur Gabriel Olsen (perkusjon/tverrfløyte)

Diskografi:
1) Shanty/Khomeini (KPS-2829-81) 7" vinylsingel 1981
2) Dyret (666) (KPLP-666-82) LP 1982 (KPG 666-92) MC 1992
3) Barn av lyset (KPSL 002) 7" vinylsingel 1990
4) Karlsøya - Mellom Geiter, Rock & Muhammed (OKKO) CD 1994
5) Dyret (666)/Barn av lyset (Smart Patrol Records SPUD012) CD 2007
6) div artister - Fight Apathy (Protestfestivalen) CD 2009 (inkl. låten; «ISAF-Rag» (norsk versj. av Country Joe McDonald låta «Fixin-to-die-rag») som ellers ikke er tilgjengelig noe annet sted.)