søndag, september 20, 2015

Årets NØDUTGANG tar form.

Fra før av er både tyske Faust og Lasse Marhaug sluppet til årets Nødutgangfestival. Nå kommer nesten hele det resterende programmet for 10 års jubileumet.

Det er utrolig at en festival som søker å vise hva som skjer blant de artistene som utfordrer sjangerne, som bryter med de usynlig og usagte reglene, har klart å holde på i 10 år. Men det har de. Skiftende styresammensetninger, opp og nedturer (mest opp) og jevnt tilsig av publikum uten at man akkurat kan si at de har tydd til noe kommersielt publikumsfrieri. Til det er de for opptatt av at det kunstneriske innholdet går foran alt annet.

Nødutgangfestivalen i Bodø har sitt faste og svært trofaste publikum som vet at de ikke vet hva de får, men at det alltid er kvalitet i det de får servert. Det kriteriet med kvalitet er nok den største grunnen til at festivalen lever i beste velgående og er såpass vital ennå. For det er ingen tvil om at festivalen har betydd mye for mange, ikke minst for musikerne i Bodø by, men også for mange av de tilreisende.

Opp igjennom årene har festivalen fått artister som Famlende forsøk til å samle seg igjen (noe man kan lese om på deres siste album) og fått Tangle Edge til å gjøre sin første konsert på, var det over 10 år? Lenge var det ihvertfall. Det viser at festivalen har hatt en funksjon i å revitalisere band langt utenfor bygrensen. På samme tid har de fått oppover artister som aldri har vært i Norge før, enten det var franske La STPO eller Canadiske/ Amerikanske GX Jupitter-Larsen & The Haters.

Starten på festivalen var at to kompiser satt på fest og drømte om å få Faust til Bodø. Der og da satt de seg det hårete målet at det måtte da la seg realisere. For 10 år siden sto de på scenen på gamle Sinus og leverte en konsert som er omtalt som en av de sterkeste konsertopplevelsene i Bodø uansett sjanger og scene. Hva er vel da mer naturlig enn at de returnerer i år?

En annen som har fått Sinus til å riste i sine grunnvoller er Lasse Marhaug. Utdrag fra en av hans konserter på Nødutgang endte på hans eminente konsertalbum Alive. Utdraget fikk tittelen Sinus Shakedown og var definitivt akkurat det. Marhaug er den utenbysartisten som har opptrådt flest ganger på Nødutgangfestivalen i løpet av disse 10 årene, men da i forskjellige konstellasjoner.

Psykisk tortur er nå en duo av Lars Nicolaysen og Ronny Wærnes, og har tidligere spilt flere ganger på Nødutgang. En av konsertene ble til konsertalbumet Live At Bremnes Fort. Wærnes har også rekorden i antall opptredener på festivalen så det er naturlig at han også opptrer i år. Tidligere i høst fikk de gjenutgitt sitt tredje album Nightrider.

I tillegg til disse vil både nye og gamle kjenninger av festivalen opptre. Hele programmet er ikke ferdigspikret så følg med på deres web for fullstendig oversikt over artister.

At festivalen er en suksess vitner 10 år om. Æren for det skal samtlige av de over hundre menneskene som har vært involvert på ymse vis, fra å være vakt noen timer til å ha stått på hele tiden under alle festivalene. Enten de har vært utøver, laget mat, designet plakater, organisert, gjort regnskap og alle de andre tusen tingene som må gjøres og som heldigvis noen har gjort. Så får man bare håpe at de 10 neste årene blir like mye (om ikke større) suksess enn de som har vært.