tirsdag, november 25, 2014

Morten Andersen – Girls Just Wanna Have Fun (bok anm.)

Så nærmer det seg en ny fotoutstilling for Norges ukronete rockefotograf, Morten Andersen. Denne gangen er det Backstreet Girls som blir portrettert i anledning bandets 30 års jubileum.

For de av dere som har vært på en Andersen utstilling eller sett en eller flere av hans bøker, så vil dette være gjenkjennbart. Sort/hvit fotografier, ett for hver side, sterk fokus på motiv osv. Men det som er så magisk med fotobøkene til Morten er jo at tilsammen lager de historier. Greit nok så er jo hvert bilde mer enn tusen ord, men bildene sett i sammenheng sier vel så mye.

Fra før har han gitt ut bøker med utgangspunkt i miljøer og om Turbonegro mm, her er det bilder av Norges mest slitesterke band, Backstreet Girls det handler om. Bildene i denne boken spenner fra 1984 fram til 2014. Det første som slår en er jo kontinuiteten i bandets visuelle uttrykk. Ølflaskene, duckwalken, sneipen, smilet på lur, alt er der fra første stund til siste bilde. Andersen klarer på en helt særegen måte å fremheve Backstreet Girls sitt image uten at det blir prakket på seeren. Du forstår uten å tenke over det.At bildene er nøye valgt ut er det ingen tvil om. Til det er de for nøye satt opp og motivene viser en slags stilstand i det visuelle, men likefullt utvikling. Nye fjes kommer til og andre forsvinner men Petter Baarli er der hele tiden. Her er bilder som er brukt på plakater, plateomslag og som pressebilder, men de fleste er nye selv for svorne Backstreet fans. En fin blanding av litt gammelt og mye nytt,

Bildene viser bandet både på og av scenen, og attpåtil noen hjemme hos bilder, dette krydres med publikumsbilder, streetart og annet som gjør at boken aldri blir opplagt eller kjedelig. Som vanlig leverer Andersen ett kvalitetsprodukt som burde appellere til langt flere enn fansen. For de som er i Oslo nærmeste måneden så bør man besøke fotoutstillingen. Alle de som tar turen innom der vil nok kjøpe fotoboken også og ha noe å friske opp opplevelsen med. Alle vi som ikke kommer oss på utstillingen, kan fordype oss i boken og glede seg over den. En glede som vil vare i minst 30 år til.

Boken kan kjøpes her