mandag, august 11, 2014

Singel nytt

Så er sommerferien overstått og hva er da bedre enn å ta fatt på noen singler som har utkommet på denne tid av nyttår og ennå ikke fått sin fortjente oppmerksomhet.

Siden Pekka Volt ga ut sin siste singel i januar i år starter vi der. De omtaler seg selv som tivoli rock. De om det. Greit at det snurrer rundt og går litt opp og ned, men noen berg og dalbane er såvist ikke dette. Her snakker vi om en lystig blanding av gitarorientert rock fra sent 1960-tall og selvfølgelig inspirasjoner fra årene etter.

Det lyder småtungt til tider, alltid tett med sterkt fengende gitarriff som drar deg med. Men det som setter prikken over ien, er nok popsounden som ligger som ett lett skalkeskjul over låtene og gjør at man trenger enda en lytt for å få litt mer av låtene. Da er man selvsagt solgt. Dette er rett og slett svært godt håndverk kombinert med fengende flotte låter.

I februar i år var Motorpsycho å se på Trygdekontoret på NRK TV. Der fremførte de en var og skjør countryrock inspirert ballade sak kalt "Stay Young". En coverlåt som opprinnelig var på Gallagher & Lyle sitt album Breakaway i 1976. Det er jo klassisk Motorpsycho og dra fram perler som forlengst er avglemt (eller aldri oppdaget) av storparten av publikum. Her gjør de en svært så respektabel tolkning.

På den andre siden finner vi Trønderlags store countryrock helter Sugarfoot. De har sin egen komposisjon "These Are Days". Også det en countryrock inspirert ballade som passer perfekt til den andre siden. Var og inspirert fremføring fra begge bandene får denne splitsingelen til å bli pliktkjøp for alle som er fans og de som liker roots, country og folk inspirert rock. Dette er og blir en liten klassiker i sjangeren. Singelen kom både i 300 ex i gylden vinyl og i 500 ex med svart vinyl.

For de som liker Motorpsycho i det mer rocka hjørnet, så er siste nr av gatemagasinet Sorgenfri en dyd av nødvendighet. Med ca hvert 10ende magasin følger det en ensides 7" singel med bandet, hvor de fremfører låten "Toys". En psykedelia sak som øker i intensitet utover i låten og viser at bandet ennå kan levere godsaker som vil gjøre at fanskaren øker for hvert taktslag.

Selgerne av august nummeret av Sorgenfri har ikke lov å si/finne ut på forhånd om singelen ligger med, men i 900 ex ligger denne godsaken inkludert. Uansett så støtter man en god sak og man får med samle CDen Sorgenfrie øyeblikk Vol. 3. Den inkluderer visstnok en låt av Motorpsycho også (i form av siste spor som er oppført som ? med låten ?) så man får valuta for pengene åkke som.

Nevnte samle plate er en parademarsj i hva Trønderhovedstaden (og omegn) har å by på av band og artister for tiden. Herligheten åpner med en sterk blues inspirert låt fra The South. Deretter spriker det fra gammalpønk med Liliedugg, via countryrock fra Sugarfoot, til musikk for barn med Tullskattesnutene (som også voksne kan glede seg over) osv osv. Man må bare bøye seg i støvet over hvor mye solid bra musikk som kommer fra den byen. Denne samlingen viser at musikkmiljøet kanskje er det mest vitale i landet. Kjøp kjøp kjøp, og bli overbevist.

I sommer kom det ut en 7" EP i England med diverse mer eller mindre anarkistiske pønke/hardcore band fra rundt i verden, med Tittelen Tell Freedom I Said Hello. På denne finner man også Freedumb med låten "Weekender". En av Freedumbs mer opptempolåter og definitivt en låt som bedret helhetsinntrykket av EPen. Alt i alt en typisk pønksamler med noen gullkorn, en del helt greit og noen får låter som strengt tatt burde forblitt på en eller annen obskur demo. EPen er verdt pengene og bestilles direkte fra Orchestrated Dystopia Records (enten som vinyl EP i 300 ex eller som lydfiler).

I nærmeste framtid kommer også norske Castro ut med singel i England (og Japan). Den er selvtitulert og utgis av Boss Tunage i et opplag av 200 ex på oransje vinyl og 300 på svart. Vi kommer selvsagt tilbake til den når den er utgitt. Ute nå er definitivt de to nye singlene til Sassy Kraimspri, med tittlene Cock Fight I og II. De er hhv. presset på grønn og hvit vinyl i begrenset opplag. Kjøpes direkte fra bandet eller man kan laste ned lyden digitalt på div steder egnet for slikt.