onsdag, juni 20, 2012

Kambodsja - Year One (album anm.)


Nok en potensiell klassiker er født (og utgitt). Kambodsja overgår seg selv på sitt nye album i pønkprog hinsides 99,9% av det som finnes på markedet.

Det første man biter seg merke i er den rå lyden. Det er noe demoaktig over lyden som får fram en distinkt og ekte bootleg følelse over det hele. Antagelig ett av de beste bootlegene i verden angående lyd, men likefullt. Lyden er rå og legger til rette for en aggressiv og dyster utløsning i energi og dyptfølende desperasjon.

Musikken er svært intrikat oppbygd og inneholder nok taktskifter pr minutt til å tilfredsstille selv en svært kresen progfetish med sans for det uventede. Dette er ikke symfonisk prog for hyggestunder med familien, dette er rå utløsning for nerder og andre interesserte av den litt mer viderekommende sorten. Dette er musikk som tar opp i seg hardcore pønkens aggresjon, flærrer den opp med progens forkjærlighet for taktskifter (les matterock) og legger inn melodiske sekvenser for å gi pusterom for lytteren så man ikke glemmer å trekke inn nok oksygen til det braker løs igjen.

Dette er ikke musikk for nitime lyttere eller folk som trenger noe å slappe av til etter en stressende dag på NAV eller på jobben eller whatever. Dette er musikk som krever sin lytters 100% oppmerksomhet. Dette er musikk som skraper siste rest av mørke hemmeligheter ut av hjernebarken og tonesetter den på vakrest mulig måte. Dette er en krysning av teknisk metalpønk, TheSpectacle og Naked City i deres Earache periode. Hvis du klarer å oppdrive en slik assosiasjon i hodet er du på rett vei, hvis ikke så er lytting obligatorisk. Glem det, dette er pliktlytting for alle som liker å tro de følger med på det som skjer i Norge i det herrens år 2012. Dette er ikke for alle å like og trykke til sitt bryst, men en viss crossover appell burde den ha i visse kretser som skyr VG listen og elsker å lytte til musikk som graver i mørket og spar opp musikalske lydbilder i gata der Rembrandt og Bosch nok har sine åndelige tilstedeværelser.