onsdag, januar 26, 2011

"Hold kjeft og spill Frank Zappa"

Årets første musikkforum er i kveld på Litteraturhuset i Oslo, og omhandler en av de mest særegne artister og komponister de siste 40 år: Frank Zappa (1940 - 1993). Komponist og artist Jono El Grande er foreløpig uutfordret som Norges fremste Zappa-ekspert og vil holde et snaut timelangt foredrag om Zappas omfattende og halsbrekkende musikalske produksjon.

Frank Zappa, som i dag ville ha vært sytti år, brøt de fleste sjangergrenser og kulturelle konvensjoner. Han blandet høyt og lavt, han var platt, avansert, populær, uutgrunnelig og smal – alt på en gang.

Foredraget starter med den velkjente Norges-hit'en "Bobby Brown" og beveger seg innover i et mer avansert og innfløkt univers via inspirasjonskildene Varèse, Stravinsky og 50-talls doo-wop og R&B. Deretter ender vi inne i kjernen av hans avanserte arbeidsmetoder, blant annet ved å se nærmere på den såkalte Xenochrony-metoden.

På veien får vi servert en rekke sjeldne og underholdende musikalske eksempler.

Musikkforum er Norsk Komponistforening og NOPAs felles faglige forum med målsetting om å skape større bevissthet og engasjement rundt komposisjon og beslektede temaer innenfor musikk. Musikkforum er gratis og åpent for alle.