onsdag, juni 30, 2010

Nye musikkfanziner

I de siste ukene har det kommet tre nye nummer av musikkfanzinene Goldies, Platesamleren og Tarkus. Mens de to første er vinylplatesamler fanziner, er sistnevnte en progzine.

Goldies kommer egentlig ut i Spania, men er beregnet for Norge, skrevet på norsk og utgitt av en nordmann i "exil". Nå har det kommet ut 17 nummer og i siste utgave finner man hovedoppslag på The Spencer Davies Group etter at Winwood brødrene forlot bandet, Ingjerd Helen (artikkel + intervju), første del om The Cut samt faste spalter som auksjonsnytt etc. Som vanlig uunværlig for platesamlere.

Uunværlig er også fanzinen Platesamleren. Den kommer ut som dobbeltnr 110 & 111 og er følgelig ekstra tykk denne gangen. Som alltid nydelige fargefoto av covrene slik at samlere virkelig har et referanseverk å forholde seg til. I denne utgaven får man Steppenwolf skandinaviske singel diskografi, Sonets T-9500 serie, The Box Tops osv i tillegg til faste spalter som oversikt over kommende platemesser, leserbrev etc.






Sist ut i denne omgang er Tarkus som har rukket å gi ut 53 nummer fullstappet med prog relaterte artikkler og ikke minst platreanmeldelser fra såvell Norge som det store utlandet. I dette nummeret ser de nærmere på Ruphus sitt "Ranshart" album fra 1974, intervjuer It`s The End og ser nærmere på viserock mm. Nok en gang en selvfølgelighet for alle som vil følge med på hva som skjer på progfronten.

Valkyrien covrer Kjøtt

Det legendariske norske pønkebandet Kjøtt er for tiden aktuell igjen, etter at Valkyrien Allstars covret deres klassiker "Nå vil jeg ikke leke med teitinger mer" og gitt den ut som digital singel. Du finner den på Itunes og Platekompaniet i tillegg til Wimp.

Hvilken versjon man liker best får hver enkelt avgjøre. Her er en versjon som er av det originale slaget. Hvisd du vil høre Valkyrien fremføre låten live er sjangsene ganske store for at de er i ditt nabolag i løpet av sommeren. Sjekk konsertlisten deres her.

tirsdag, juni 29, 2010

mandag, juni 28, 2010

Ny vinyl fra Ronny Wærnes

Bodøartisten Ronny Wærnes er klar med ny vinyl utgivelse. Nå er det som en splitt utgivelse med tyskeren Jo The Gardener på sistnevntes label; Pure Pop For Now People. Platen har fått tittel Split-LP og skulle ha vært utgitt 20 juni, men er litt forsinket og er forventet utgitt til helgens Shiphorst festival. Platen kommer i et begrenset opplag av 100 eksemplarer så en forhåndsbestilling er nok lurt. Her snakker vi definitivt om et framtidig samleobjekt som vil koste etternølere langt mere enn de Euroene som forlanges.

Norsk MySpace portal lansert

Musikknorge.org er en portal til norsk musikk på MySpace som ble åpnet i går. Det er jo etterhvert blitt noen norske MySpace kontoer så en egen søkefunksjon for norske artister og band er et takknemmelig tilbud. Nå er det foreløpig bare som en prøveversjon (beta) som ligger ute så litt oppstartsproblemer må man forvente, men dette blir helt sikkert bedre etterhvert.

Det er over 20.000 norske musikk-registreringer på MySpace og de fordeler seg fra de første 58 som ble opprettet i 2004 til de aller siste. 2006 var det store norske året med 5499 nye musikk kontoer fra Norge. Hitill i 2010 er det opprettet 1582 nye kontoer. Selv om 2006 er rekordåret i forhold til antall nyåpnede MySpace kontoer, har tilveksten holdt seg bra, og nesten 15.000 kontoer med aktivitet i år er sannsynligvis ikke langt unna rekord det heller. Den eldste norske kontoen er Farewell Stories, registrert 27.05.2004. Siden med mest visninger er Dimmu Borgir, uten konkurranse. De har også flest "venner".

søndag, juni 27, 2010

Nok er nok

«FONOs styre anser at ett års prøveavtale med reklamefinansiert streamingtjeneste (Spotify) har vist at dette neppe er noen god forretningsmodell, verken for artister, plateselskaper eller opphavsmenn. Man er informert om at flere av FONOs store medlemsbedrifter derfor akter å avslutte sine avtaler med denne tjenesten. FONOs styre vil oppfordre sine medlemsbedrifter til å vurdere å si opp sine avtaler med gratis, reklamefinansierte streamingtjenester.» Kilde; Fono mener. FONO er interesseorganisasjonen for norske plateselskaper. Aftenposten følger opp her.

At FONO nå går ut og vil ende samarbeidet med streamingtjenesten Spotify er interessant. Begrunnelsen er manglende inntekter, samtidig som streaming markedet er i en rivende utvikling, men her vil FONO at man heller satser på norskeide Wimp. Hvorfor? Jo fordi Wimp har ikke gratistjeneste så alle som vil bruke Wimp må ut med tilnærmet 1200,- kr i året. Ikke mye å forlange for mye fin musikk er omkvedet fra platebransjen. Vel det er mye med tanke på hva man får igjen. Wimp er pr dags dato en tjeneste som ikke har den katalogen som må til for å forsvare en pris som dette. For å betale 1200,- kr så forventer man også at man finner bortimot komplette kataloger og ikke minst artister utenfor VG listen burde være en selvfølgelighet.

Dette vil forhåpentligvis forbedres med tiden, men den tiden er ikke der ennå. Her har man forskutert framtiden og FONO hopper på et tog som ennå ikke er kommet til stasjonen. Dette er vi, musikkens publikum som må svi for. Vi får ikke det vi vil ha. Ett musikktilbud via Wimp og andre tjenester som er av en slik kvalitet at store deler av det norske musikkmiljøet kan kjenne seg igjen. Likeledes er en dårlig streamingtjeneste en indirekte oppfordring til å gå tilbake til torrent nedlastinger enten disse er lovlig eller ei. At ikke musikkbransjen selv ser at de skyter seg i foten er beklagelig og ikke minst urovekkende.

At ACTA i tillegg ønsker en lov som tillater tollvesen, politimyndigheter etc å kikke på din musikk enten det er på din mobil, iPod eller PC for å sjekke om dette er lovlig nedlastet musikk, vil nok «skremme» ytterligere personer over til streaming og igjen vil da nedlasting av musikk bli skadelidende og ditto platebransje slite ennå mer enn før. Når skal galskapen ta slutt?

Ja man forstår at platebransjen er skadelidende av ulovlig nedlasting, men her går man til frontalangrep på to lovlige muligheter til å unngå å bli en forbryter. Streaming tjenestene er rett og slett for dårlig samtidig som man må bevise at låtene på MP3 spilleren er lovlige. Hvordan skal man kunne bevise det? Skal man ha Visa utskriftene med seg til enhver tid når man passerer en grenseovergang? Er det ikke på tide at platebransjen ser at grenseovergangene er forlengst skjedd fra å tilby en tjeneste til å trakassere sine kunder? Det må da være verdens dårligste forretningside å trakassere sine kunder og etterpå forvente at de samme ofrene skal forholde seg lojal til sine mobbere. Våkn opp, dere er ikke de tøffeste gutta i skolegården, dette er virkeligheten, nå kan dere ikke gjemme dere i skjørtene til læreren deres å late som at dere er ofrene. Det er vi, vi som betaler lønna deres i form av å kjøpe musikken dere spyr ut på markedet som er ofrene og vi liker ikke å bli mobbet mer. Nok er nok.

lørdag, juni 26, 2010

Parkenfestivalen 5 år

Årets Parkenfestivalen i Bodø er 5 år og jubileumet finner sted 20 og 21 august. For en skarve tusenlapp får publikum med seg en hel rekke fremadstormende navn som garantert vil være på "alles" lepper i de nærmeste årene sånn som IHAB, Kollwitz og Fipp, i tillegg til en rekke etablerte navn som Dumdum Boys, Joddski og Sivert Høyem. For fullt program se her. I tillegg til de norske artistene kommer internasjonale navn som Gojira, Kelis og Suede (eneste konserten i Norge og en av tre konserter de gjør i år!!).

fredag, juni 25, 2010

Bøyen Bengs fanteri ute i platehyllene igjen

Diger slipper i disse dager ut et nyopptrykk av Fanteri av Böyen Beng fra 1993. I tillegg til det originale materialet på dette klassiske albumet som har blitt remastret etter alle kunstens regler av Eystein Hopland inneholder den nye utgaven også EPen Storbynatt og en hittil uutgitt versjon av Styggemann Med Saksa. Og 9 august kommer Bøyen Beng sin Kjærlig vårt hat på CD i remastret utgave, den også

torsdag, juni 24, 2010

Galskapen lever

Karlsøy prestegaards legendariske album Dyret 666 gikk nettopp for 500,- kr på QXL. I og for seg en billig penge, hvis platen hadde vært bortimot pen stand. Men det var den ikke. Platen var oppskrapet (les knitrer, peiskos) men på toppen av det kommer det at covret er sunnklipt. Rett og slett sunnklipt. Kjøper viste alt dette da det var nøye beskrevet i annonseteksten. For å gjøre galskapen komplett, platen er gjennutgitt på CD med bonus låter som man får for tett over hundrelappen. Hver sin pengebok, men dette går over aille støvelskaft, som vi sei hær nor i lande.