søndag, juni 27, 2010

Nok er nok

«FONOs styre anser at ett års prøveavtale med reklamefinansiert streamingtjeneste (Spotify) har vist at dette neppe er noen god forretningsmodell, verken for artister, plateselskaper eller opphavsmenn. Man er informert om at flere av FONOs store medlemsbedrifter derfor akter å avslutte sine avtaler med denne tjenesten. FONOs styre vil oppfordre sine medlemsbedrifter til å vurdere å si opp sine avtaler med gratis, reklamefinansierte streamingtjenester.» Kilde; Fono mener. FONO er interesseorganisasjonen for norske plateselskaper. Aftenposten følger opp her.

At FONO nå går ut og vil ende samarbeidet med streamingtjenesten Spotify er interessant. Begrunnelsen er manglende inntekter, samtidig som streaming markedet er i en rivende utvikling, men her vil FONO at man heller satser på norskeide Wimp. Hvorfor? Jo fordi Wimp har ikke gratistjeneste så alle som vil bruke Wimp må ut med tilnærmet 1200,- kr i året. Ikke mye å forlange for mye fin musikk er omkvedet fra platebransjen. Vel det er mye med tanke på hva man får igjen. Wimp er pr dags dato en tjeneste som ikke har den katalogen som må til for å forsvare en pris som dette. For å betale 1200,- kr så forventer man også at man finner bortimot komplette kataloger og ikke minst artister utenfor VG listen burde være en selvfølgelighet.

Dette vil forhåpentligvis forbedres med tiden, men den tiden er ikke der ennå. Her har man forskutert framtiden og FONO hopper på et tog som ennå ikke er kommet til stasjonen. Dette er vi, musikkens publikum som må svi for. Vi får ikke det vi vil ha. Ett musikktilbud via Wimp og andre tjenester som er av en slik kvalitet at store deler av det norske musikkmiljøet kan kjenne seg igjen. Likeledes er en dårlig streamingtjeneste en indirekte oppfordring til å gå tilbake til torrent nedlastinger enten disse er lovlig eller ei. At ikke musikkbransjen selv ser at de skyter seg i foten er beklagelig og ikke minst urovekkende.

At ACTA i tillegg ønsker en lov som tillater tollvesen, politimyndigheter etc å kikke på din musikk enten det er på din mobil, iPod eller PC for å sjekke om dette er lovlig nedlastet musikk, vil nok «skremme» ytterligere personer over til streaming og igjen vil da nedlasting av musikk bli skadelidende og ditto platebransje slite ennå mer enn før. Når skal galskapen ta slutt?

Ja man forstår at platebransjen er skadelidende av ulovlig nedlasting, men her går man til frontalangrep på to lovlige muligheter til å unngå å bli en forbryter. Streaming tjenestene er rett og slett for dårlig samtidig som man må bevise at låtene på MP3 spilleren er lovlige. Hvordan skal man kunne bevise det? Skal man ha Visa utskriftene med seg til enhver tid når man passerer en grenseovergang? Er det ikke på tide at platebransjen ser at grenseovergangene er forlengst skjedd fra å tilby en tjeneste til å trakassere sine kunder? Det må da være verdens dårligste forretningside å trakassere sine kunder og etterpå forvente at de samme ofrene skal forholde seg lojal til sine mobbere. Våkn opp, dere er ikke de tøffeste gutta i skolegården, dette er virkeligheten, nå kan dere ikke gjemme dere i skjørtene til læreren deres å late som at dere er ofrene. Det er vi, vi som betaler lønna deres i form av å kjøpe musikken dere spyr ut på markedet som er ofrene og vi liker ikke å bli mobbet mer. Nok er nok.