fredag, august 20, 2010

Siste dagers helvete - Hele helvete (CD anmeldelse)

Siste dagers helvete fra Moss var det første norske HC bandet som fikk gitt ut album, og det enda til mot sin vilje. De ville selvsagt gi ut et album men albumet kom ut i en lydmiks bandet ikke kunne godkjenne og attpåtil kom platen ut uten at de viste om det og dertil manglende avkastning av salget. Platen kom ut i det Orwelske året 1984 og går for rundt 300,- kr på E-bay. Men før du kjøper den utgaven bør du heller bruke betraktelig mindre kronasje på Fysisk format sin gjenutgivelse på CD, med en drøss bonuslåter, remastret lyd og et skikkelig hefte som serverer deg det du trenger å vite om bandet. Her er hele diskografien deres og mye mer.

Til å være innspilt tidlig på 80-tallet er lyden overraskende bra, legg da merke til å være innspilt dengang da. På den tiden hadde pønkere enten de spilte 77 pønk eller HC ikke råd til stjernestudioer så det ble enten gammeldansstudioer eller inni skapet på soverommet klassikerne ble skapt. SDH må ha tatt på seg spanderbuksene og skaffet seg tid i et studio som viste hva stereo betyr. Man hører lyden klart og tydelig og i motsetting til på LP utgaven er det faktisk en lyttervennlig opplevelse og pløye seg igjennom dette albumet. For HI-FI folket er det bare å styre unna, men er man ikke så godt vant og ikke trenger perfekt lyd for å ha en stor musikalsk opplevelse er denne gjennutgivelsen så absolutt verdt mer enn en lytt.

HC bølgen i Norge hadde noen flaggskip på tidlig 80-tall som Bannlyst, Fader War, Angor wat, Kafka prosess og Svart framtid (m.fl.). Mange har blitt gjenutgitt og nå står SDH for tur. Ikke for tidlig, for her snakker vi om klassisk HC med den velkjente hardcore driven som man kjenner igjen fra engelske forbilder som Anti Pasti og Charged GBH, men her med norske tekster som er en kategorisk avvisning av samfunnet som noe i nærheten av så perfekt som enkelte politiske parti vil ha det til. Her blir det strødd salt i ethvert sår og enhver frykt skal åpnes i all sin grufullhet. Således er SDH en tidstypisk og klassisk utgave av norsk HC på første halvdel av 80-tallet.

Musikalsk var dette hardt, fort og rått ut av en annen verden dengang da og sannelig er det ikke ganske fort og rått ennå. Nå er det jo kommet både grindcore, speedmetal og en rekke andre musikkformer i etterkant som er råere og raskere, men dette er røttene, dette er hjemmelekse for alle disse grindcorerene og speedmetal frixen som tror at det ikke finnes noe annet enn deres musikk. Dette er røttene deres og det skader ingen å ta ett gjenhør med fordums klassikere, ei heller i dette tilfellet. Vil nok påstå at mange pønkeband (uansett avskygning) kunne ha godt av et dypdyk i sine røtter. SDH sin musikk er så absolutt tidsaktuell og inneholder så mange nydelige melodilinjer og er så treffsikkert belagt med riff at dette er en sann fryd selv 25 år senere. Man forstår virkelig hvorfor dette albumet er ettertraktet, fordi det i motsetting til mye annet innen sjangeren, har tålt tidens tann. Denne gjenutgivelsen er herved pensum for enhver som påstår hun/han liker hard musikk (ingen avskygning nevnt, ingen glemt). Alle 33 låtene inkl bookleten er å få kjøpt der du finner god musikk fra og med 30 august. Punch inn datoen på mobilen din først som sist.