torsdag, juli 01, 2010

Festivaler i helga

Det er festivaltid og da er det vel greit med en liten runde med hva som skjer.

Vi starter runden i Tyskland og Avantgarde Festival i Schiphorst, Tyskland. Der skal Bodøbandet Blaakraft gjøre sin første spilling utenfor Bodø med å åpne hele festivalen. Som om ikke det var nok så skal Bodø (og Oslo) artisten Lisa Dillan opptre førstkommende søndag på avsluttningsdagen. Begge opptredene og resten av festivalen kan man høre live her. En av grunnene til at det er to Bodø artister som representerer Norge er at denne festivalen og den Bodø baserte avantgarde festivalen NØDUTGANG har inngått et kunstnerisk og organisatorisk samarbeide. Det fører til at det legendariske tyske bandet Faust spiller på nevnte NØDUTGANG festivalen i oktober i år.

I dag starter Salten bluesen 2010 på Fauske i Nordland. Her finner man bluesmusikere i hopetall fra bluesns hjemland blandet med nasjonale talenter som Prestine, Varpen band og Boogieman Fleines & Elstad. I tillegg skal unge lokale talenter få vise hva de er god for på en større gratiskonsert på lørdag, som har fått tittelen "Unglyd". Svært prisverdig tiltak. Det er alt for ofte at man glemmer at selv om man høster så må man så. Det vet de tydeligvis på Fauske bluesklubb som er arrangør.

Skånevik har også bluesfestival denne helga, hvis det passer bedre med logistikken din. Der spiller et restaurert Stavangerensamble og dagen etter Reidar Larsen som tidligere trakterte tangenete i nevnte ensamble. Det begynner riktignok å bli noen år siden. Larsen er som de fleste vet ett av norges mest renomerte bluesnavn. I tillegg til flere større internasjonale navn merker man seg at Bjørn Berge, Knut Reiersrud, Rita Eriksen, Bergen Bluesband og Nora Noor for å nevne noen, også skal opptre. Solid felt av artister med andre ord.

I disse dager går også Skiippagurra 2010 i Finnmark av stabelen. Festivalen har en meget sterk norsk profil på artistlisten som inkluderer Joddski, Senjahopen, Big Bang, Kråkesølv, Cynaeed (som har måtte avlyse noen konserter i det siste pga sykdom, får bare håpe de er friske igjen nå) og Karpe diem. Nå huskes nok festivalen best for det berømte fallet til vokalisten i Hellbillies. Til tross for det er faktisk dette en av de mer populære festivalene i vårt nordligste fylke. Årets festival blir nok intet unntak.