onsdag, mai 13, 2009

Bladed – Mangled Dreams (Crispin Clover Records) CD (anmeldelse)

Sjekk ut navnet Bladed først som sist for du kommer til å få høre det mer enn du aner i framtiden. De var med på ”All Sewn Up” tribute albumet for Patrik Fitzgerald tidligere i år med en helt ok tolkning. Nå er de klar med sitt debutalbum som viser hva som bor i dette bandet. Det er bare å slå fast med en gang at Trondheim er byen og det er det mest kreative og spennende musikkmiljøet i hele vårt langstrakte land. Glem Bergen, Oslo og resten, det er i trønderhovedstaden det skjer.

Nyeste gren på treet heter Blended og er egentlig ikke så nytt siden de har holdt på siden 2004 og spilt bl.a. på Øya (2007) og på de to siste by:Larm festivalene. Trioen består av Anita Kaarbøll (vokal/bokser), Stian Westerhus (baritongitar/effekter/kor) og Martin Langlie (trommer). Med bakgrunn fra band som Dadafon, Puma og Gåte er forventningsnivået på topp, desto gledeligere at resultatet er så brutalt vakkert.

Så hvordan er musikken til denne trioen? Tja den er særpreget, leken, utforskende og tidvis nyvinnende. Refereanser er alt fra tidlig Yeah Yeah Yeahs og Curve på sitt mest støyende og kompromissløse, like fullt er vokalen til Anita Kaasbøll herlig befriende og opphever enhver sammenligning med de nevnte orkestrene. Musikken har fragmenter av støyrock som bare Sonic Youth kunne det, samtidig som det er vakre og brutalt skjøre låter som bringer tankene til både Skunk Anansie og PJ Harvey. I det hele tatt dette er en slik plate som setter enhver i tankeboksen og tvinger fram lytting etter lytting med ditto nye elementer.
Platen bare gror og ligner mer og mer på en klassiker for hver lytting. Til slutt får du ikke nok og bare må sette den på en gang til. Jo dette er så absolutt en av årets sterkeste utgivelser og musikalsk burde appellere til lyttere av brutal metal og indie rock så vel som avant garde kretser med åpne sinn og rocka folk på jakt etter nye band som er kommet for å bli. Bladed er bandet å namedroppe hvis du vil være av de som hørte dem først og samtidig navnet som vil befeste seg som et referansepunkt andre band kan sirkle rundt å prøve å tilnærme seg.

Fortsatt i tvil? Hør på de låtene som ligger ute på deres MySpace og på NRK Urørt og bli overbevist. Deretter kjøper du albumet og blir frelst. (Band foto av Julie Loen)