mandag, mars 30, 2009

All Sewn Up - A Tribute to Patrik Fitzgerald (Crispin Glover Records) dobbelalbum (anmeldelse)


I dag 30. mars 2009 slippes ett av de beste hyllestalbumene noensinne. Etter å ha levd noen år og hørt mye bra og desto mer møl, så er det en befrielse å høre på "All Sewn Up" som hyller punk/post-punk poeten og komponisten Patrik Fitzgerald. Som så mange andre genier har han blitt forbigått av de store massene og blitt en kultartist som artister strekker seg etter. I hovedsak skal han æres for den lille, men viktige bølgen, av punkpoeter som kom i England med John Cooper Clarke, Atilla The Stockbroker, Joolz og Billy Bragg for å nevne noen, men like viktig er at han lagde tekster som fikk mang en etablert artist til å strekker seg lengre for å matche Fitzgeralds små historier av noen samtidsskildringer.

At Fitzgerald er artistenes artist viser listen av bidragsytere så ettertrykkelig. Hva med Motorpsycho med selveste Jello Biafra på gjestevokal, Attila the Stockbroker, Liliedugg, Jackie Leven osv osv. Gamle punkhelter som Betong hysteria fant veien til studio igjen på minst 25 år mens andre har oppstått fra de oppløstes rekker bare for å bidra her. Nå er altså hyllest platen klar både på dobbel LP i rød vinyl og som dobbel CD. Tidligere i mars kom også dokumentaren "All The Years Of Trying" som hadde premiere på Kosmorama Filmfestival i Trondheim 6. mars. 2009 er så definitivt i Fitzgeralds navn og det er takket være det idealistiske selskapet Crispin Glover Records i Trondheim. Og vi takker og bukker.

”All Sewn Up” er som hyllest plater generelt basert på artistens låter og man inviterer forskjellige artister til å gjøre sin versjon av en (eller flere) låt(er). Noen slike plater blir uinteressante da artistene ikke brenner nok for artisten, men det er heldigvis ikke tilfellet her. Versjonene på ”All Sewn Up” gløder stort sett hele veien av stolthet fordi man får lov til å delta. De fleste gjør i tillegg tolkninger som i flere tilfeller beveger seg vekk fra originalen på et slikt vis at de viser nye sider ved komposisjonene. At artistene er villig til og tør bevege seg vekk fra å planke originalen er den store styrken ved denne platen. Man får ett nytt syn på Fitzgerald etter å hørt denne, og har man ikke hørt hans originale utgivelser før får man garantert lyst til å sjekke de ut etter å ha hørt igjennom denne bortimot perfekte samlingen tidløs musikk. At låtene holder seg så godt i dag og er like tidsriktig sier svært mye om Fitzgeralds poesi.

Musikalsk ligger versjonene mest innenfor rockens sjangere, men alt fra rap og reggae versjoner til synthpop er å høre her og utrolig men sant, så henger alt sammen i en større helhet som er både fascinerende og utrolig dyktig gjort. Det lyser håndverk fra a til å på denne produksjonen, fra hvilke låter som er plukket ut til utførelsen av coveret. Sistnevnte er forskjellig på CD og LP utgaven, det er også noen få låter som kun er på den ene utgaven og ikke på den andre så det er bare å grave i lommeboken å unne seg denne hyllestplaten i begge utgavene. Sjeldent har jeg vært så enig med meg selv som når jeg nå skriver at dette er et pliktkjøp.

For full tracklisting se her. Bildene er fra topp til bunn av CD coveret, Liliedugg og til slutt Patrik Fitzgerald og Milk kan på UFFA.

For å vite mer enn det meste om Fitzgerald sjekk denne norske fan siden her.