torsdag, august 14, 2008

Rockipedia åpner tirsdag 19. august


Tirsdag 19. august 2008 kommer til å bli en merkedag for alle som liker norsk musikk. Da åpner Rockipedia sine virtuelle dører. Med det får man ett nettbasert oppslagsverk som kun fokuserer på Norsk rock, pop, visesang, hiphop etc.

Nå er ikke Rockipediaen ferdig, noe den faktisk aldri vil bli. I ånden til storebror Wikipedia er det meningen at du og andre skal være med å oppdatere og utvide oppslagsverket med artikler, korrigeringer og tilleggsopplysninger slik at det blir et levende oppslagsverk både for jørgen hattemaker og kong salamon.

I begynnelsen vil det være en rekke biografier, faktisk vil det fra 19. august ligge litt over 10 000 artist biografier, ca 1000 plateselskaper og ca 12 000 utgivelser vil være registrert. Kilden til dette materialet er bøkene "Norsk pop og rock-leksikon" (red Jan Eggum, Bård Ose og Siren Steen) og "Riller over fjord og fjell - norsk rock på plate 1955-1977, en diskografi" (av Thor-Rune Haugen) i tillegg til at den nettbaserte Diskografi.no vil bli lagt inn, nye biografier skrevet av Rockheims egne medarbeidere og integrasjon med nettbutikken Musikkonline. Rockipediaen vil også gjevnlig bli oppdatert med materiale fra tredjeparts nettsteder (etter avtale). Da i hovedsak bilder og video.

Rockipediaen blir første offentlige del av det som som skal bli det mest moderne museumeet i Norge, i følge kulturminister Trond Giskes innledning på en pressekonferanse i det kommende Rockheim bygget i Trondheim den 12. august. Selve Rockheim skal etter planen åpnes 19. august til neste år og vil da bestå av syv etasjer med utstillinger, cafe, konsertlokaler, kontorer og annet som må til. Få minutter etter at prosjektdirektør Arvid Esperø og den canadiske utstillingsarkitekten Stacey Spiegel hadde gitt liten forsmak av hva som skal bli museet, hadde Rockheims eget band sin debut konsert i det som skal bli konsertsalen.
For å innvie konsertlokalet hadde Rockheim fått gitaristen Ronnie Le Tekrø til å sette sammen "Rockheim band". Bandet gjorde noen få låter hvor spesielt de yngre kreftene fikk vise at det gror godt i rocke-Norge. 14 år gamle Fredrik Strand Halland er omtalt som ett av de fremste gitarist talentene her til lands, og 17 år gamle Astrid Bakke fra Steigen imponerte like mye. Gamle klassikere ble framført med største selvfølgelighet. Med seg hadde de foruten Tekrø, følgende musikere; Bernt Bodal (bass), Markus Klyve (tangenter), Bård Petter Hovik (trommer), Petter Baarli (gitar), Torstein Fredriksen (gitar) og Eldar Vågan (gitar). Ett band som på en meget fin måte både representerte det historisk sus og framtiden for norsk rock.

Andre linker av interesse; #1