onsdag, april 16, 2008

Famlende forsøk gjennoppstår

Under NØDUTGANG 2008 (12-15 Juni, i Bodø) kommer en av de virkelig gode gamle klassisk bandene innen norsk eksperimentel musikk til å bli gjennforent. Snakker selvsagt om Famlende forsøk. Bandet fra Arendalstraktene ble startet tidlig på 80 tallet. Siden da har de utgitt en rekke kassettalbum på 80 tallet og to vinyl album i 90 og 03. I tillegg har de en imponerende rekke med bidrag på kassettsamlere i inn- og utland.

Musikalsk har de opprinnelig sine røtter i industrial music perioden på andre halvdel av 70 tallet med band som Throbbing Gristle, S.P.K. og Cabaret Voltaire i spissen, samt andre generasjons band som Test. Dept. Med metalperkusjon og industrielle lydkulliser leverte de sitt mest anerkjente kassettalbum "Døve munker ut av Norsk industri" (1986).

Etter hvert ble de distinktive metalperkusjonsrytmene avløst av en mer eksperimentel tilnærming, som i sin tur førte til deres første vinylalbum "Ars Transmutatoria" (1990). Det albumet var en klar videreutvikling i bandets lydbilde og samtidig en sterkere tilnærming til mer improvisert musikk.

Siste album fra FF kom i 2003 med en hyllest til den legendariske skrekkforfatteren H. P. Lovecraft. De har fått tillatelse til å benytte flere av Lovecraft sine tekster og noen av forfatterens personlige brev. Det har ført til at de fikk en viss internasjonal oppmerksomhet.

Etter dette har bandet ligget mer eller mindre i dvale og spiller sin første konsert nord for Oslo noensinne og sin første konsert på over fem år på årets NØDUTGANG 2008. Flere av de personene som opp igjennom tiden har spilt og spiller i FF er også involvert i psykedeliabandet The Smell Of Incense.

I tillegg ble det i dag offentligjort at Bodø bandet MetroGnom skal opptre under den kommende festivalen. De er et band fra Bodø som spiller "70-talls instrumental symfonisk progrock, med elementer av spacerock og fusion. Den mest anerkjente internettsiden for progrock (og alle dens subsjangrer), "Progarchives", ønsker å kalle MetroGnoms musikk for eklektisk prog", noe de selv mener er en grei forklaring. Uansett er de kjent for lengre komposisjoner på gjerne over kvarteret der elementer fra såvel jazz som visesang og funk blir inkludert i deres musikk.

MetroGnom ble startet i 2002, og albumdebuterte i november 2006 med "Twangyluck". Det albumet er meget godt motatt innen progkretser og bl.a. blitt kåret til beste album på en Italiensk forum avstemning og en rekke nominasjoner på en Spansk radiostasjon sin årlige avstemning. Til høsten skal bandet ut på sin første Europaturne.

Linker av interesse; #1 #2 #3 #4 #5 #6 #7 #8