mandag, august 29, 2022

Thule – Natt av Jacob Holm-Lupo (bok anm.)

I serien Norske albumklassikere finner man både CD og vinylutgivelser, men kanskje like viktig, en bokserie også. I sistnevnte kommer Jacob Holm-Lupo (White Willow mm) med en bok om andre albumet til Honningsvåg bandet Thule. Vi snakker om «Natt» (Noen vil påstå det var deres tredje album, noe som stemmer for så vidt, men andre som Thule, første kom som Ultima thule og er nylig reutgitt i CD serien).

For de som ikke er familiære med hvem Thule er, så er det et progrelatert band fra den forblåste Finnmarkskysten. I sin musikk skildrer de både vær og vind og ikke minst historier fra når landsdelen ble bebodd og hvordan det er å bo der den dag i dag. Deres unike evne til å formidle elementene som utgjør deres liv der oppe er nok hemmeligheten til deres fanatiske fanskare, der mesteparten bor i utlandet og knapt forstår norsk.

At dette er forfatterens favorittalbum kommer fram allerede i introduksjonen. En klargjøring som nok er på sin plass, da han tidvis glir over i noe som kan minne om en hyllest. Spesielt kommer dette fram i kapitlet «Natt – sang for sang» der han inngående analyserer låt for låt. Det med en musikers innsikt og forståelse som kan bli vel teknisk for en ren lytter som ikke er familiær med en utøvers inngående beskrivelser av teknikk og utstyrspark. Men også de vil la seg skylle med i beskrivelsen og vil forstå det skrevne ord bedre ved å lytte til albumet mens man leser.

Til tross for at det enkelte steder blir muligens vel teknisk har Holm-Lupo klart å holde en forholdsvis nøktern tone, uten å gå på akkord med hva innholdet skal være. Denne boken er og blir en hyllest av et av de mektigste album som er utkommet i Norge. Boken er krydret med anekdoter og utdrag fra intervjuer med både medvirkende og innflytelsesrike fans. 

Noe som gir boken en ekstra dimensjon er hvilken betydning Thule, og muligens albumet «Natt» spesielt, har hatt for norsk black metal. Kristoffer Rygg (Ulver mm.) beskriver sitt møte med albumet som et av de første han kjøpte i Øystein Aarseth (Mayhem) sin legendariske platebutikk Helvete (der Neseblod er i dag i Schweigaards gate i Oslo) samme året Helvete åpnet sine dører. Slike gløtt inn i historien er krydret som gjør denne boken særdeles leservennlig, og selv for en fan helt fra første utgivelse («I lovens navn») så byr denne boken på nytt. Så liker man prog eller elsker Thule er denne boken obligatorisk.