lørdag, februar 01, 2020

Nightmare Lyre - To Those We Knew, To Those We Loved, To Those We Lost (album anm.)

Soloprosjektet Nightmare Lyre ble startet i 2012 med at hun eksperimenterte med å lage metal og prog med digitale instrumenter på laptopen, og har siden den gang fortsatt med ulik sjangereksperimentering. Noe som skiller Nightmare Lyre fra mange andre er den utstrakte bruken av ukulele. Sounden fra den skiller seg ut, spesielt når det beveger seg inn mot og i black metal landskapet. På dette albumet (utgitt som EP men med 34 minutters spilletid er dette et album!) tar hun steget vekk fra digitalt programmerte ukuleler, til å bruke en akustisk-elektrisk barytonukulele som hovedinstrument.

Albumet er instrumental, og fokuserer på atmosfæriske, episke sanger som mikser symfonisk svartmetall, prog, industriell, shoegaze og folkemusikk på forskjellige måter. Det går en rød tråd igjennom alle komposisjonene, og det er at de er tematisk knyttet til konseptet om sørging. Albumet er dedikert til hennes svigermor som gikk bort uten forvarsel julen 2019, og det preger uttrykket igjennom hele albumet. I tradisjonell black metal stil ligger mørket tungt og preger lydbildet hele veien. Dette er alt annet enn lystig musikk. Det lysner litt med den nærmest kaospønk aktige avsluttningslåten,

De fire første låtene, “Et liv, levd”, “I de mørkeste tanker” “Et siste farvel i kirkens hall” og “Sorgen”, er helt nye komposisjoner, mens “Tomb (Remix)” er en metal version av en opprinnelig techno låt. I tillegg finner du også to bonussanger (hvis du kjøper albumet, og dermed kommer opp i 34 minutter). Den første er “Tragedy (Remix)” som er en ny versjon av åpningslåten fra Nightmare Lyres aller første album “Elements Of Suffering”, og “The Hound ov Hades (Instrumental)”, som er en instrumental versjon av en humoristisk (!!) svartmetallsang med tematikk fra Tom Hanks filmen Turner & Hooch.

Musikken er som sagt instrumental men der vokalen kan fort bli savnet for mange, leder ukulelen inn og overtar det ansvaret slik at låtene får både et budskap og en utførerlse som gir mening for lyttere langt utenfor svartmetal kretser. Dette er nærmest balladepreget svartmetal, hvis det går ann å si noe slikt om denne sjangeren. I følge presseskrivet er spennet av inspirasjonskilder fra Myrkur til Iskald, og det kan man si høres, men aldri på en slik måte at man hører fragmenter fra deres musikk. Dette er og blir Nightmare Lyre sin musikk, sitt uttrykk og sin musikalske oase. Dette er rett og slett ett album alle som elsker musikk av det litt harde slaget bør sjekke ut, og svært mange av de som ikke er bevandret i mørk metal verden bør starte her. Det fortjener du som lytter.

Singelen “I de mørkeste tanker” ble sluppet 11. januar, og albumet kom ut den 25. januar. For å få de to bonuslåtene må du laste ned albumet på Bandcampen eller høre det på all verdens strømmetjenester.

PS. Nightmare Lyre er også aktuell i disse dager med en helt ny låt på samle LPen Real Punk Rock Music Is Not On The Radio – Vol.5 som kom ut sist uke.