onsdag, desember 18, 2019

NORD MOT NORD - NORDLENGSELSTYRANNIET (album anm.)


NORD MOT NORD oppsto i Svolvær høsten 2014 og består av medlemmer fra band som Vanskapt, Lofast, Turdus Musicus, DIE A LEGEND og Kamikaze a Go Go. Bandet har siden da spilt utvalgte lettere sagnomsuste konserter, og sommeren 2016 gikk de igjen i studio og spilte inn sitt debutalbum. Etter endt innspilling og mix innså at dette ikke holdt mål, regelrett forkasta produksjonen. For en ukes tid siden (sånn ca) ble bandets debutalbum NORDLENGSELSTYRANNIET sluppet. På tide vil mange si, men hastverk er som kjent lastverk. Bra de tok tiden til hjelp for dette har blitt ett lite mesterverk.

I følge presseskrivet; «Musikalsk refereres det til sentrale punkter i både hardcore- og metalhistorien, men det hele ikles en nordnorsk attityde, følelse og ikke minst språkdrakt, og gir det et uttrykk som er akkurat det det er: Et potent skrik fra det dypeste av den nordnorske undergrunnen. Spekket med nyanser og gjesteopptredener som spenner fra nordnorsk hiphops tungvekter Joddski, til kontemporære hardcorefigurer som Aslak fra Ondt Blod, Fritz fra Attan og ikke minst, åtte år gamle Emily Olsen Ebeltoft som her gjør sin platedebut. Tematisk inntar verket en tilsynelatende ambivalent - om ikke schizofren - holdning, der det bukseres tilforlatelig fra satire til bekmørk suicidromantisering fra et kutt til et annet, før man gang på gang returnerer til et underliggende paradoks innprentet i den nordnorske folkesjela: Kampen mellom megalomane storhetsforestillinger og nedarva mindreverdighetskomplekser.»

Sjelden har ett presseskriv truffet det berømte hode på en spiker. Dette er knalltøft og kompromissløst. Bare hør på åpningslåten som er ett lite eventyr av feedbackstøy, vakkert framført, for deretter å bli avløst med ett øs som fullfører albumet. De som liker The Spectacle kommer til å elske dette albumet. I motsetning til Spectacle, synger NORD MOT NORD på kav dialækt, og tekstene er nok ikke like politisk orienterte, men det sparkes da både hit og dit i tekstene. Musikalsk blir man imponert over variasjonene fra låt til låt. Låtene kan nok høres lik ut ved første spilling, men allerede ved andre runde vokser særpreget for hver låt fram. Den røde tråden er en hæsblæsanes vokal som binder alt sammen til en mektig enhet. Ett lite mesterverk som bør komme høyt på mange årets beste album lister for dette er så gjennomarbeidet og rått at det bør smitte seg inn i hjertet på enhver med fot for hard, fort å rå musikk....

Albumet kommer best til sin rett på vinyl, hvit vinyl. Med utbrettsomslag. Mørkt og dystert er innpakkingen med en vinylfarge som kler årstiden den er utgitt i. Det er mørketid og NORD MOT NORD nagler følelsen av å bo i en landsdel som raseres dag for dag. Albumet finnes også på strømmetjenester.