torsdag, november 07, 2019

Negative Øhio - Metal Is Girly And Gay (And That’s Okay) (album anm.)


Negative Øhio er en innovativ duo bestående av Gigakoops fra Ohio USA, og Nightmare Lyre fra Bodø. Prosjektet startet som en måte å samarbeide på med å utforske nye lydbilder og stilarter uten å sette seg noen begrensninger hverken som musikere eller som produsenter. Med mange inspirasjonskilder blir selvsagt utvalget variert. Her svinger det fra støy, metal, jazz til punk, industriell musikk, techno og sjangre som er så mikroskopiske at knapt utøverne selv ikke har hørt om de.

Noe som går igjen i alt dette er humor. Å få fram smilet samtidig som man nynner med eller lar foten gå, er tydeligvis en viktig komponent i flere av låtene. “Metal Is Girly And Gay (And That’s Okay)” er deres debutalbum, og er en samling av duoens singler som de har spilt inn i løpet av et års tid. «Tittelen på albumet er ment som en spøk om stereotypene rundt heavy metal kulturen, samt å indikere prosjektets verdier og mål.» kan man lese i vedlagte presseskriv til denne CD utgivelsen.

Som før nevnt kommer forskjellige sjangre som perler på en snor, der en oppriktig glede av å eksperimentere kombinert med et smil er den røde tråden i dette albumet. Hver sang på albumet skiller seg ut fra hverandre. Instrumentbruken er svært forskjellig fra låt til låt. Der de i en låt blander elektroniske trommer med ukulele improvisasjon og vokal i en heavy orientert sjanger, blander de i en annen field recordings og samples med otamatone jamming og freeform perkusjon for å skape et kaotisk og forstyrrende lydbilder.

Utradisjonell bruk av instrumenter er også en viktig del av prosjektet. Her er gitarer stemt ned og overstyrt til et punkt der de knapt høres ut som et faktisk instrument. Brusflasker, kulepenner, en vaffelrist og diverse treningsutstyr blir tatt opp og satt sammen til et trommesett i studio osv. Til «vanlige» instrumenter som en didgeridoo innspilling fra gjesteartisten May S. Ikke bare instrumentene er eksperimentelle, men også deres bruk av respektives soloutgivelser blir samplet og overstyrt til nye melodier. Hvis det lager lyd, så blir det brukt på en eller annen måte. Låter som “There Are No Oceans in Ohio” og “A Trip In The Abysses” eksemplifiserer dette. At de har blitt profilert av Ny musikk Bodø bør ikke komme som noen overraskelse.

Omslaget er så fargerikt at enhver psychedelica fanatiker kan droppe å droppe LSD i noen uker. At tekstene er trykt i coveret er svært positivt da de ikke alltid er like lett å oppfatte, men å få lest de, låtlisten og annen info uten bruk av lupe er nok umulig for de fleste. En låtliste som ikke inkluderer de to hemmelige bonuslåtene; «Everybody's Santa in Purgatory» og «MMXVIII». Støyende låter som du først kommer i julestemning av, og vil rive deg med i ett nytt univers på den andre.

Har du lyst til å utfordre deg selv eller noen som «liker alt» er dette en innertier av et album. «Metal Is Girly And Gay (And That’s Okay)» slippes i dag den 7. November, og blir gitt ut både på strømming av bandet selv, og på CD via legendariske Dirt Records.

Til glede for alle oss som har rotet vekk lupen, her er låtlisten:
 1. There Are No Oceans In Ohio [Fersk Fesk Mix] - 04:23
 2. Someone Was Wrong On the Internet, and I Need to Prove Them Right - 03:00
 3. Alvin Dies Of Neurotoxin While An Onlooker Stares Into the Abyss, Before the Abyss Stares Back - 03:24
 4. Lavender Is Known for Its Relaxing Qualities - 03:55
 5. The Great Fiskelefse Mystery (ft. May S.) [Album Mix] - 03:58
 6. From Monopoly to the Grave - 02:50
 7. The BMI Bandit vs. The Yoga Warrior for Omnivore of the Year - 04:29
 8. In This House of Worship, No One Leaves Hungry - 03:51
 9. A Trip In the Abysses - 07:06
 10. Child Murderer! (I Always Knew It Would Come To This) - 03:18
 11. The Toy That Protects American Oil Interests Overseas - 03:38
 12. Don’t Wipe Your Ass With Oil - 04:27
 13. There Are No Oceans In Ohio [Svart Hav Remix] - 04:09
 14. Everybody's Santa in Purgatory (hemmelig bonus spor) - 03:46
 15. MMXVIII (hemmelig bonus spor) - 03:25