søndag, juni 17, 2018

Leif Gjerstad – Kalvøya festivalen (bok anm.)

Etter flere bøker om musikkfestivaler i Norge står nå kanskje den viktigste av dem alle, Kalvøya for tur. Festivalen som ble startet i 1971 (forøvrig samme året som Roskilde festivalen) og hadde sine røtter tilbake i en viseklubb og ble alle festivalers mor i norsk sammenheng. Her får man historiene samlet på ett brett med både oppturer og nedturer. Ærlig og brutalt slik som virkeligheten ofte er.

Riktignok var det andre festivaler før dem, og da hovedsaklig jazzfestivaler, men Kalvøya favnet bredere og ble på mange måter Norges svar på Woodstock. En festival som favnet bredt. En festival som i løpet av få år var på «alles lepper». En festival som den dag i dag, over 20 år senere omtales med en egen klang i stemmen fra de som var så heldige å få lov å oppleve den en eller flere ganger.

Selvsagt var ikke ferden uten skjær i sjøen. Sterke personligheter har ført til dype personlige konflikter blant de tre hovedpersonene. Det omtales allerede i forordet, hvor forfatter Leif Gjerstad klargjør for prosessen med hvordan å oppnå tillit mellom de tre og andre sentrale skikkelser igjennom 26 års festivaldrift. Deretter å sjekke og grave i opplysningene og finne fram til en historie som er nærmest mulig en objektiv sannhet. Noen ganger har han bragt til torgs de forskjellige historiene andre ganger skjært igjennom, men alltid men en respekt for intervjuobjektene og deres virkelighetsoppfatning. Respekt er absolutt en rød tråd i denne boken og respekt fortjener de alle sammen.

Respekt for historiens gang er det absolutt også. Den starter med viseklubben Hades og avsluttes på etterfest med Nick Cave. Dvs. etterord om spede forsøk på å gjenopplive festivalen, noe som misslyktes hører selvsagt med. Innimellom her får vi for hvert år festivalplakaten, anekdoter, små intervjudrypp og hovedpersonenes syn på saker og ting. Tilsammen blir dette en svært leservennlig bok, som burde være pensum for alle som har laget festival og ikke minst de som vil gjøre det.

Dette er også en bok om norsk musikks utvikling fra tidlig 1970-tall til tett over midten av 1990-tallet. Her får man presentert visebølgen i Norge, rockens oppstandelse og fra andre festival av i 1972, internasjonale stjerner. Her får man en unik historisk reise fra år til år. Dette er en bok som man bare må ta seg tid til å lese fra perm til perm for det skal godt gjøres å legge den fra seg hvis man først har begynt. Dette er en bok om norsk musikk fra Jan Garbarek til a-ha, via Veslefrikk og Dumdum Boys. De har alle gjort sine konserter ute på Kalvøya.

Det er bare å gi alt av tomler opp i været og anbefale boken på det varmeste. For Kalvøya var så mye mer enn bare en musikkfestival. De var et kulturelt fyrtårn som man drar veksler på den dag i dag.