fredag, januar 12, 2018

Damage Inc. Zine antologi (anm.)

Denne historien så dagens lys i 1985, med første nummer av metalfanzinen Damage Inc. Året etter kom nummer to, mens det tredje nummeret ble utgitt i fjor (og anmeldt her på Musikk fra Norge i denne saken). Nå er alle tre samlet i Ultra Damage.

Dette er en samling av tre nummer fylt til randen av ekstrem metal og black metal. På #3 står det i lederen at Damage er bare opptatt av å være en guide i «the shitflow on the internett». Lenge før internettet, på 1980-tallet var også Damage en guide, med intervjuer anmeldelser og artikler som står seg den dag i dag. Alt pakket inn i svart/hvitt trykk i A4 størrelse. Det var også #3. Nå er alle tre numrene samlet i en perm.

At en norsk fanzine samles i en perm har vel kun skjedd en gang før, i form av Slayer-boken. Nå kom ikke Damage ut i like stort volum så denne gangen snakker vi om en paperback i A4 med selvfølgelig svart/hvit trykk. Over 120 sider får man alle tre utgavene uredigerte, i tillegg til noen annonser, en kort biografi og et lengre intervju. Intervjuet er meget godt og utdyper redaktøren Maniac (Mayhem mm) grunnlag for å utgi zinene og delvis også om hans musikalske karriere.

I nevnte intervju avslutter Maniac det med å belyse at mange i dag ikke har tid og utholdenhet til å lese ei bok, eller se en film som åpner med 10 minutter med rolige naturbilder eller høre på et album, folk hører på låter. Det sier mye om hva som har skjedd i samfunnet siden han startet sin zinekarriere til dags dato. Får bare håpe at det ikke betyr at han avslutter Damage med denne antologien.

De færreste har vel alle tre utgavene i sin samling, så det Engelske forlaget Cult Never Dies skal ha all ære for å samle disse utgivelsene og utgi de på slutten av fjoråret. Dette er selvsagt pensum for alle som vil fordype seg i death og black metal. Dette er også pensum for alle som er opptatt av fanziner, kulturjournalistikk og mange andre. Dette er en gavepakke. Løp og kjøp.