tirsdag, oktober 10, 2017

Jørgen Nordeng – Full sirkel (bok anm.)

Jørg-1 fra Ørnes (knapt synlig på kartet men er tett før Glomfjord på kysten sør for Bodø) tar sine første nølende steg inn i rap/hip hop kulturen i siste halvdel av 1980-tallet. Hans reise fra å være en fan med hjemmesnekra fanzine (Break Aid) til nasjonalpoet i Tungtvann er verdt en hiphopp/rap reisehåndbok.

«Full sirkel» er på den ene siden, historien om hvordan en pjokk i grisgrendte strøk i Nordland, kjempet seg vei igjennom latterliggjøring, juling og null forståelse i starten til å bli et ikon. En lederskikkelse i noe som i dag er mainstream, men som den gang da knapt var et fremmedord, langt mindre noe noen klarte å forstå hva det innebar, inkludert forfatteren.
På den annen side er dette en samling intervjuer med sentrale skikkelser som forfatteren mener definerer og illustrerer utviklingen av rap fra en liten fest i 1973 til å bli mainstream på verdensbasis i dag.

Her er opptur, nedtur, flaks, dyktighet og ikke minst talent og et innstendig ønske om å nå langt med sitt lodd i livet. Hva som er sant (sikkert det meste) og hva som er skryt er i rappens verden en og samme sak. Her blåses det opp og viser fram sine beste sider, samtidig viser intervjueren (Nordeng) at han har et edruelig forhold til sine helter og viser at bak store ord og fakter som gjenskapes med tastaturet, finnes det mennesker som du og jeg. Han river gjerne fasader og myter for å vise hva som har skjedd i kulissene og det er noe av det som gjør boken så troverdig, lesbar og verdifull. Ja i tillegg til bildematerialet som underbygger inneholdet på en meget smakfull måte.

Boken er bygd opp rundt intervjuer med rap artister som har betydd mye for forfatteren og tar de som utgangspunkt for hans klassereise fra snørrunge til kongen på haugen, ikke bare i Mosvolddalen, men også i Norge for forfatterens del, men mest av alt handler boken en reise som viser at rap er over alt i resten av verden også. Til tross for at intervjuobjektene stort sett er amerikanere bosatt i USA, er dette en historie om hvordan rappen erobret Verden. Det er også historien om hvordan en grisk platebransje eter artister og spytter de ut igjen når de ikke er noe/nok penger å tjene på dem. Dessverre alt for sant for hele bransjen over hele verden.

Dette er den amerikanske drømmen i norsk tapping, dette er historien om Jørgen Nordeng, sett igjennom hans helter, som nødvendigvis ikke er de rap artistene du har hørt mest om. Her er spotlighten satt på mange av de som ble glemt, og de som startet hele bevegelsen uten å få så mye igjen for det. Nordeng imponerer med språket og ikke minst intervjuferdighetene (arvet fra sin far, musikkjournalisten Kjell Nordeng?). Spørsmålene er klare og leder til utfyllende svar som gir et innblikk i intervjuobjektenes liv og karrierer. Hvert intervju (kapittel) avsluttes med en selektiv diskografi som er med å utdype teksten.

Nordeng har klart steget fra 4 minutters tekstartisteri i særklasse til å skrive en bok om en sjanger på pophimmelen, på en måte som fenger alt fra de innvidde til gamlinger som nynner på «Han der blir farlig når han blir stor» uten egentlig å vite hvor de har tekstlinja fra. Forfatteren klarer å fange leseren på like stålsikker måte mellom permene som med en DJ til å backe seg. Dette er rett og slett pensum for alle som er opptatt av rap/hipp hopp (og sikkert en god del akademikere fra musikkhistorikere via sosialantropologer til sosiologer) som alle andre som er opptatt av musikk. Løp å kjøp og glem for all del ikke å lese boken etterpå.

Bokbadene starter på torsdag 15. oktober til tross for at boken først er tilgjengelig hos bokhandleren din dagen etter.

15.10 John Dee, Oslo
19.10 Stormen bibliotek, Bodø
21.10 Trondheimfokebibliotek
28.10 Vaktbua – Odderøya, Kristiansand
03.11 Hamsunsentret, Hamarøy
04.11 Verdensteatret, Tromsø
10.11 Victoria, Bergen
17.11 Litteraturhuset, Fredrikstad