fredag, september 01, 2017

Ord på papir siden i vår

Heldigvis har ikke fanzinefolket ligget på latsiden i sommernettene (og sikkert på dagtid også). På musikkfronten har i alle fall fire forskjellige rukket å gi ut nytt nummer.

Først ute var nok Blackmoon (#19) som kom med sitt vår og sommer nummer mot slutten av våren. Som vanlig i A4 med delvis fargetrykk og delvis svart/hvitt. Som vanlig er innholdet en blanding av rock i fra prog til poprock via litt pønk. Her får man et lite dypdykk intervju med legendariske Gong (som faktisk ennå er på veien!), gammalpønkeren Palle Krüger portretteres, Metallica produsent Flemming Rasmussen intervjues, egen sak på bandet Blodsmak, intervjuer med Kira J og Petter Carlsen osv. osv. Det er i tillegg plass til plate og konsertanmeldelser.

Innholdet er delvis på engelsk og delvis på norsk, samt Rasmussen intervjuet er vel på dansk. Jubileumsnummeret (#20) kommer 4. november og slippes på en jubileumskonsert (regner med at den er i Stavanger?). De kan også opplyse om at digitalutgaven av Blackmoon kommer tilbake i 2018 for de som har savnet den. Fortsatt er Blackmoon obligatorisk for enhver som vil ha med seg det som skjer i Norge så vell som i utlandet på rockefronten.

I juni i år kom så #45 av Goldies. Her er det også ved det gamle Oscar Records historien og gjennomgang av Procol Harums utgivelser igjennom 50 år. Europas største (?) The Hollies fan, Knut Skyberg, intervjues om sin samling og konsertene han har arrangert med bandet i Norge opp igjennom årene. I tillegg om hit singler og de som ikke ble det, en kort innføring om progressiv rock del. 8 (kort og kort fru Blom) og Anne Lise Gjøstøl portrett og diskografi. Kort sagt som vanlig et pliktkjøp. Kommer ut fire ganger i året og det loves at julenummeret kommer ut såpass tidlig at det rekker fram før juleaften. gode. A5 svarthvitt trykk fordelt på 32 sider fylt med snacks for enhver faktafanatiker og de av oss som har en tendens til å kjøpe mye vinyl. Her kommer andre del av både

Personal Best er tilbake med sitt #7 nummer. Som alltid imponerende og inneholder intervjuer/ historier og bilder av en håndfull artister etter redaktør Lasse Marhaugs hode. Som vanlig ut fra «begrensningen» at det er støy, musikk eller arktisk torsk!! De utvalgte denne gang er; Norske Stine Janvin Motland og Human Inferno, i tillegg til utlendingene Tony Conrad (USA), Sarah Davachi (Canada), Stephen O'Malley (USA), Omit (New Zealand) og Akira Sakata (Japan).

100 sider i farger i A4 størrelse er pakket full med saker om; frosker, falsk syntetisk musikk, stedbunde opptak, å spille 18 konserter på 30 år, kjøpe Pink Floyd album i all hemmelighet, ekstrem metal grafisk design, å spille inn det beste albumet i Verden, hvordan Stockhausen stjal ideer, kunst, kommunisme, karaoke og mye mye mer. Forøvrig er alt skrevet på engelsk. Dette må da være Norges mest proffe fanzine? Et selvsagt innkjøp for alle som beveger seg milevis fra VG lista.

Milevis fra VG lista er nok Damage Inc. Også, selv om ekstrem metal og black metal er blitt kommers etterhvert. Kommers i den forstand at noe selger som hakka møkk. Ikke for det Damage Inc. Er tilbake etter en pause på ca 30 år!! og er bare opptatt av å være en guide i «the shitflow on the internett» som det står lederen (alt er skrevet på engelsk). Det trengs for det er sannelig mye rart som utgis for å være ekstremt og høres ut som Tindrum eller Stage Dolls. Trenger du hjelp til å styre unna de verste tabbene, og finne gull der andre bare ser gråstein, da er dette zinen du har drømt og lengtet etter.

Er ikke sikker på når #1/2017 kom ut, men redaktøren, Maniac (Mayhem mm), skrev lederen 6 juni klokken 6 om morgenen. Som sist er det i A4 og i svart/hvitt og trykt på trykkeri. Siden sist har redaksjonen gått enda hardere inn for klipp og lim layouten som var så populær på 1970 og 80-tallet. Herlig retro layout med andre ord, noe man ikke ser så mye av i disse PC tider. For det meste er dette intervjuer/selvbiografiske artikler av artister som f.eks.: Birth Ritual (Japan), Teitanblood (Spania), Darkthrone (Norge) og Clandestine Blaze (Finland), med en klar overvekt på artister/band fra Japan. Innholdsrikt og opplysende ekstrem-metal zine som burde appellere til folk også utenfor den indre krets.

Noen har etterlyst kulturmagazinet NO! #17. Det kommer vi tilbake til når 10" mini LPen foreligger. Forhåpentligvis i løpet av neste måned. I mellomtiden kan man jo kjøpe papirdelen, som inneholder 1/3 musikkstoff, 1/3 annen kultur og 1/3 debattstoff. Som vanlig uunnværlig for oss som vil holde oss orientert om hva som skjer bortenfor Akersgatas innsnevrete verden.