fredag, september 22, 2017

Natasha Barrett – Puzzle Wood (album anm.)

Natasha Barrett er opprinnelig fra Norwich, England, men er nå forlengst bofast i Norge (siden 1999), og regnes som en av de mest innovative komponistene her hjemme. Hennes produksjon omfatter alt fra instrumental og elektronisk konsertkomposisjon til lydkunst, lydarkitektoniske og interaktive installasjoner og samarbeidsprosjekter med eksperimentelle designere og vitenskapsfolk. Hun har mottatt en rekke priser, som f.eks.: Nordisk Råds Musikkpris i 2006 og Edvard-prisen i 2004.

På hennes siste album, "Puzzle Wood" har hun remastret fire verk hun komponerte og spilte inn i tidsrommet 1994-1997, altså før hun bosatte seg i Norge. Verkene ble utført mens hun sluttførte sin PhD ved City University, London. Her spilte hun inn verkene i deres studio. Dette var altså før man hadde de verktøyene som man har i dag, som bare er noen tastetrykk unna. Hun komponerte og spilte inn alt av lyd i studio og bygde opp sine musikalske univers i dette studioet. På albumet finner man i tillegg verket "Animalcules" fra 2010. I 2016 tok hun å remixet og remastret disse verkene i sitt studio på Hvalstad. Det er disse utgavene man hører på dette albumet.

"Puzzle Wood" er en meget fin introduksjon til Barrett som komponist, da den er lett tilgjengelig, for de som er åpen for samtidsmusikkens særegne landskap. Samtidig er verkene selve grunnpilaren i det som hun har skapt senere.

Hun har oppkalt platen etter en særegen skog i Gloucestershire i England, som gjorde sterkt inntrykk på henne allerede fra barndommen. Verkene kan også høres som soundtracket til en litt spesiell og vakker skog, da inntrykkene komposisjonen etterlater er med sterke assosiasjoner til landskap, gjerne skog. Her er det et elektro akustisk lydbilde der field recordings er lagt inn i helheten og utvider helhetsopplevelsen. Det må bemerkes at produksjonen er i verdensklasse. Et åpent lydbilde fremhever detaljene og lar nye lyder fenge oppmerksomheten ved nye lyttinger.

Dette er en lytteropplevelse av de sjeldne som fortjener å fylle dine ører. Enten du er nysgjerrig på samtidsmusikk eller garvet lytter, så er dette et album som vil begeistre og som garantert vil gå mange runder i spilleren din. Selv om dette albumet griper lytteren umiddelbart inneholder det så mye kvalitet at det gir og gir etter flere sammenhengende avspillinger. Det oser kvalitet på alle fronter fra komposisjon og utførelse til lydproduksjon og innpakking. Dette albumet burde bli årets vinner i samtidsmusikk klassen på Spellemannsprisen!

Albumet er ute på alt av digitale tjenester og på CD.