torsdag, januar 26, 2017

Vi Gruer Oss - Refleksjona Over Tempo (album anm.)

Trondheims kvintetten Vi gruer oss er tilbake med ett nytt album Det er mulig de har gjort seg noen refleksjoner over tempoet siden sist, men dette er ikke akkurat slappe saker, selv om de nok har roet seg en liten tanke i forhold til tidligere utgivelser. En ting er i hvertfall sikkert, pønken er definitivt ikke død. Dette får selv den mest avdanka pønkern frivillig (og ufrivillig) opp av sofaen og ut på pogogulvet.

Vi snakker fortsatt om høyoktan hardcore fra dette bandet, som er en fantastisk opplevelse å overvære i levende livet. De har klart å ta konsertøset med seg i studio og svir av 11 låter på dette albumet (i den grad det er et album all den tid denne 12"eren svirrer avgårde på 45 revolusjoner i minuttet). Her er noen låter som er lange for dem å være, som klokker godt rundt to minutter og førti sekunder, mens andre er gjort på under minuttet i mer vanlig lengde.

Det er nå ni år siden (!) forrige album og selvsagt vises det. De har vokst med materialet sitt og fremstår mer modent, uten at det har gått ut over deres to vokalisters skrikende vokal. Tekstene er godt plassert innenfor sjangerens nedslagsfelt med ett politisk tilsnitt i deres syn på en verden som ikke har det bra, og neppe blitt bedre i den senere tid. Likefullt tar også lyrikken å sveiper innom mer personlige temaer også. 

Lyden er svært bra, både for å være en hardcore utgivelse og sammenlignet med andre produksjoner av hard musikk. Selv om også HC folket har forstått at god lyd er gromt forlengst, er det ennå en del utgivelser som sliter med denne siden av produksjonen. Det gjør ikke dette albumet. Det åpne lydbildet gjør albumet lyttervennlig og får frem melodilinjene svært godt. Vokalen kjemper seg fint fram i lyden og har man problemer med å forstå dialekten ligger det vedlagt ett fin fint tekstark.

Hvis man skal være kritisk så kan man nok påpeke at albumet er litt kort. På den annen side vil jo etthvert bra album være for kort. Dette albumet når nok dessverre ikke langt utenfor det mest pønka publikummet, men de vil nok til gjengjeld trykke det til sitt bryst, for dette er solid håndverk som det svinger av. Vi gruer oss burde glede seg selv og alle andre med denne utgivelsen.

Albumet slippes i morgen, fredag 27 januar og det er slippfest i Trondheim på lørdag. Da er albumet hermed anbefalt til alle med ett hjerte for hardcore (og pønk generelt).