fredag, november 18, 2016

The Raga saga. Historien om Raga Rockers (bok anm.)

Man har vel ofte hørt at man skal ikke ødelegge en god historie med sannhet. Man får litt den følelsen av denne boken. Den er svært underholdende og tidvis informativ, men i skyggene ligger tvilen og lurer leseren inn i en spiral av spørsmålstegn.

Boken er bygd opp høvelig kronologisk ut fra albumene, med en kort intro i tiden før debutalbumet. Deretter går det slag i slag for hvert album til og med Faktor X. Innimellom smettes det inn viktige hendelser som blir litt utdypet. Etter Faktor X er det en seksjon kalt tilbakeblikk før boken avsluttes med tekster i utvalg.

Som sagt er dette en morsom og lettlest bok som er herlig krydret med foto som underbygger Ragas posisjon som en av de fire store i Norsk rock. Av mange betegnet som det største. Men boken gir ikke så mye nytt til de som er over middels interessert i bandet. Det er den største svakheten, selv om alle som elsker Raga rockerne selvsagt må ha boken i bokhyllen koste hva det koste vil. Kanskje er det ett pluss at boken henvender seg til de som ennå ikke har oppdaget genialiteten og særpreget deres?

Det er en par faktafeil som blør i nerdehjerter, sånn som at debut-albumet bare solgte 800 eksemplarer. Er ett alt for lavt salgstall da den finnes i to opplag på vinyl og senere på CD. Likeledes spør man seg hvorfor bare enkelte av låtene blir omtalt på hvert album og hvorfor akkurat de låtene som er plukket ut i utvalget bakerst? Som sagt det blir noen spørsmål som gjerne skulle vært besvart men alt i alt er boken en middels murstein mot borgerskapet og langt på vei det nærmeste vi kommer en pønkbibel på norsk. Ti tomler opp for forsøket og noen ned for resultatet, som tlsammen gir en vært positiv opplevelse. Løp og kjøp.