onsdag, november 23, 2016

Brutal kuk/Data morgana – Maltrakter nazi-svina (singel am.)

To klassiske punk band med klare hardcore takter, spesielt gode gamle Data morgana, men også på Brutal kuk. Førstnevnte med en låt fra andre albumet som aldri ble fullført men kom som kassett etterhvert på høsten 1989, etter at albumet ble spilt inn på sommeren samme år. Sistnevnte kommer her med første smakebit fra albumet deres som kommer til neste år en gang.

For å ta det musikalske først. Dette er knivskarp kritikk av framveksten av nazismen fra 1930-tallet til dags dato. Iscenesatt i en svært kompromissløs og energisk pønk som får 77-pønken til å høres ut som en sløv trikk i oppoverbakke. Her slippes alt av forakt løs i hvert taktslag med dertilhørende fuzz som svir av hvert eneste støvfnugg som måtte ligge i veien for enhver som måtte ha problemer med å forstå tegninga.

Det er herlig å høre at Data morgana står seg så bra nå snart 30 år senere. Albumet bør komme i sin helhet på vinyl snarest og senest i 2019 (og da i dobbel LP utgave med første LPen). Det er like herlig å høre at pønken lever i beste velgående med dagens Brutal kuk som på ypperlig vis viser at det er bare å forhåndsbestille neste års album (også). Det er fullt mulig at dette er mest for menigheten, men tror at denne singelen kanskje kan vise vei for noen nye ører inn i dette herlige sidesporet i musikkhistorien.

Felles nevneren på disse to bandene er Erik Ingebrigtsen, som sang i DM og var med å ga ut alle vinyl utgivelsene av BK. Ingebrigtsen gikk bort 5. mai 2016, så dette er like mye en hyllest til et menneske som har betydd så mye for så mange. Han var et viktig medlem av brutal-familien. Sammen med Jomar Kjevik drev han plateselskapet Music We Like fra 2007, for å gi ut Brutal Kuk, og har senere stått for vinylutgivelsene av tidligere CDer sammen med Crispin Glover Records.

Teksten til Data sin låt er hentet fra Arnulf Øverlands dikt fra 1936, en advarsel mot nazismen og fascismens frammarsj. Det handler Brutal kuk sin låt om også, og tilsammen fanger de opp fascistiske strømninger i Norge som kan spores tilbake til 1814. På slutten av 1980-tallet hadde disse kreftene igjen begynt å spre terror, også i Norge. I kampen mot disse finner vi UFFA miljøet i Trondheim og Blitz i Oslo blant mange. I begge disse miljøene var Ingebrigtsen aktiv. Kampen de førte mot ny-nazismen kan man lese utførlig om i innleggsarket med singelen. Således er den en viktig påminnelse om at man aldri kan slutte å kjempe mot undertrykkelse og fascistiske og rasistiske tendenser i samfunnet.

Du må ikke sove. Fight back. Maltrakter nazi-svina og husk å kjøpe singelen når den blir utgitt 25 november.