torsdag, oktober 08, 2015

Likholmen – Lillelivet (album anm.)

Bak det nye konseptet Likholmen finner vi relativt etablerte navn som Erling Ramskjell (aka Æ mm), Ingeborg Oktober, Kåre Ramskjell (Nagel mm), Hallstein Sandvin (produsent, Hide Unas mm) og kunstneren MartinLosvik som står for det visuelle uttrykket til orkesteret. De debuterte før jul i fjor og har siden spilt bl.a. på Trænafestivalen og på Festspillene i NordNorge til stormende jubel og kritikerros. Nå er reisen i gang igjen og album kommer ut digitalt nå på fredag (9/10) og samtidig gjør de en liten turne. Den 16/10 kommer det også ut som en fullskala videoproduksjon på en USB pinne.

Det er en svært lavmælt plate Likholmen debuterer med. Vokalen er det bærende elementet med i hovedsak gitar og pumpeorgel som utfyller lydbildet. Melodiøs moderne NordNorsk visesang som tar med seg sine røtter med stolthet og samtidig ser frem
over mot ett nytt publikum. Når det er sagt så vil nok visefolket elske dette albumet da det tar opp i seg røtter fra en lang visetradisjon, men samtidig vil nok spesielt ett yngre publikum finne dette albumet forfriskende og være ett alternativ eller supplement til indiebølgen.

To ting som klart trer frem her er at 1) melodiene må være knallsterke og 2) tekstene ligger åpent som en holme ytterst i havgapet. Det gjør at begge deler må ha kvaliteter over seg som gjør at de tåler å bli etterprøvd i langt større grad enn det som pop og indie låter blir. Her er det ingenting å gjemme seg bak. Det er bare å konkludere med at det klarer de svært så overbevisende.

De omtaler sin musikk som lyden av utkant-Nord-Norge, noe som er meget betegnende, for dette er nakent, ærlig og lar seg ikke stoppe av noen. Tekstene er ramsalte i sin ærlighet om det å stå han av enten det er kjærligheten, hverdagen eller naturen som tar en sjekk på om du klarer å ta en dag til. Til tross for en kanskje litt dyster vinkling her og der skinner sola bakom skyene hele tiden. Vanskelig å sette fingeren på hva det er som slipper håpet fram i låtene, men på ett eller annet magisk vis er det håp her.

Dette er en meget solid produksjon fra A til Å og nei, dette er ikke ett Æ album. Dette er ett album Æ er med på, og som er like mye ett Ingeborg Oktober produkt som de andre tre sitt. Her er det kollektivet som har seiret og gitt verden nok en grunn til å leve. La deg forføre du også, det fortjener du.

Foreløpige turnedatoer er;
14/10 Saltdal kirke, Rognan
15/10 Samfunnshuset, Nesna
16/10 Sinus, Bodø
17/10 Hamsunsentret, Oppeid
22/10 Kulturfabrikken, Sortland
23/10 Arbeidern, Kabelvåg
24/10 Nyksund brygge, Nyksund
30/10 Kooperativet, Vadsø
(flere datoer er under planlegging)