fredag, oktober 09, 2015

Hamarfestivalen 1981 - nå som bok

Endelig er Erland Bekkelunds bok om Norges mest utskjelte festival her. Hamarfestivalen som skulle bli festivalnorges store flaggskip men som gikk ned allerede rett etter sjøsettingen som ett Wasa skip.

Mytene er nok flere enn sannhetene skal en eller annen ha sagt om denne festivalen, og det er nok sant. I takt med årene og hukommelsessvikten inntar i større takter enn unotene fra festivalledelsen begynner alt å gli ut i de villeste farvann. Nå har Bekkelund tatt tak i materialet som finnes i alt fra avisredaksjoner og fotografers arkiver til privatpersoners bildearkiver og erindringer. Tilsammen med en rekke intervjuer med folk som på en eller annen måte hadde en finger eller to med i spillet.

Boken Hamarfestivalen 1981 - mot rus er blitt både historien om hvorfor det gikk galt, hva som gikk galt og ikke minst en historiebok for de som var der (og de som ikke kom seg på den festivalen). Dette er pensum for enhver som tenker på å lage festival, og sikkert for de som har noen år bak seg som festivalarrangør. Lær av andres tabber og unngå de selv.

Men kanskje det største med boken er de personlige anekdotene fra artister, arrangører og ikke minst publikum. Bildene må ikke glemmes. Tilsammen smelter dette sammen til ett praktverk av en bok. Dette er nok den mest ærlige festivalboken som er utkommet i Norge, hvor både pluss og minus sider utleveres med største selvfølgelighet.