fredag, mars 27, 2015

Dr. Akbar - Kjærlighet håp revolusjon (album anm)

Det første som slår en når man setter på Kjærlighet håp revolusjon med sine 33 revolusjoner i minuttet, er rytmene. Rytmikken er eksotisk i den norske musikkheimen. Her er det rocka låter basert på latino og reggaelåter som skakker seg avgårde i noe som nærmer seg ska takter. Her blandes musikkstiler over en lav sko og resultatet er svært forfriskende. Det er som om sommeren kom tidlig i år.

På en måte kan man si at dette er en naturlig videreutvikling fra Dr. Akbars band JungleMedics (for de som husker det). Begynner å bli noen år siden deres album men det var også overpowered med rytmikk fra funk til punk. OK ikke mye punk på dette albumet i utgangspunktet men punkeånden siver kraftig frem i tekstene. Lyrikken er da også Akbar sin prikken over ien.

Allsangfaktoren er tilstede hele veien og meldingene er klinkende klare. Miljøet må gå foran profitt, og det må skje nå. Likeledes er Akbar levende opptatt av de svake i samfunnet og leverer bensin til bålet av misnøye, for rettferdigheten skal seire. Tekstmessig ligger han nok opp mot Harald Lange i Bøyen beng, men Akbar har sin egen vri på kav nordlending som gjør han til en unik og viktig stemme i ett musikklandskap som i alt for stor grad neddynges i totalt likegyldige låter.

Musikerne i Tøyen total (backingbandet på platen) har gjort en formidabel jobb med å tonesette låtene på en måte som det spruter energi ut av rillen etterhvert som stiften får jobbe seg fremover. Dette er rett og slett svært så solid dansevennlig politisk musikk for hvem som helst. Med den kommende (pågående?) valgkampen i bakhodet kan dette fort bli soundtracket for sommeren som kommer og mange sommere etter det, for Akbars visjoner om levelige forhold, likhet og ukuelig optimisme om en bedre verden en gang i framtiden er nok ikke fullbyrdet etter høstens valg. Til det er visjonene for altomfattende.

Dette er et album som er en bombe av rytmer og venstresideorientert politikk som nok mange vil finne provoserende, men som svært mange andre har savnet. Dette albumet føyer seg inn i aksen fra Vømmøl spellmannslag til Gatas parlament med musikk som innehar originalitet, humor og gravalvor i en og samme mix. Det er bare å gratulere med ett fantastisk album som burde passe inn i de fleste hjem med en litt åpen tilnærming til musikk og politikk.

Albumet er i salg i butikkene fra i dag av, på vinyl og strømming. Tekstene er trykt på innercoveret på LPen.  Releasepartyet er i kveld også. Trykk her for mer info om det.