mandag, oktober 28, 2013

Amtmandens døtre - konsert og intervju på Rockheim

Rockheim har hatt en lengre serie hvor band/artister er hentet inn fra historiens mørke kroker for å bli intervjuet og deretter ha en konsert. Nå er det kommet til Amtmandens døtre, som blir beæret førstkommende fredag (1. nov) med ett gjenhør.

I løpet av sin korte levetid fra 1974 til -76 turnerte de Norge rundt, og ble de blant de fremste eksponentene for kvinnekamp i Norge. Musikalsk var bandet visepreget, og var helt klart et produkt av den progressive musikken som regjerte i Norge på midten av 1970-tallet. Her var tekstene det viktigste og de var svært politisk og svært rød.

For Amtmandens døtre vart tekstene sentrert rundt kvinnefrigjøringsspørsmål som likestilling, selvbestemt abort, rett til lønnet arbeid og frigjøring. Bandet ble etablert under årsmøtet til Kvinnefronten i 1974. Etter samme lest som det svenske plateselskapet MNWs suksess med den feministiske temaplata «Sånger om kvinnor», satte det uavhengige plateselskapet Mai i gang arbeidet med å lage en lignende plate i Norge. Valget falt på Amtmandens Døtre. Albumet fikk navnet "Reis kjerringa" og ble produsert av Harald Are Lund.

Platen er flittig brukt den dag i dag i enkelte kretser, og videoen over vitner nok om det. De tar opp tema som dessverre er like aktuelle i dag som dengang da. Kvinners rettigheter og mangel på likestilling i arbeidsliv og hverdagsslit.

Billetter til forestillingen får du kjøpt her.