torsdag, februar 28, 2013

Autonomia – Farvel sikkerhet (album anm.)

Så er Autonomia tilbake, denne gangen med en dobbel LP, med sin høyst egenartede pop/rock.

«Det er vanskelig å være til stedet i øyeblikket» Slik avsluttes den lavmælte og avmålte åpningslåten «Inn i øyeblikket». Den blir øyeblikkelig avløst av temposkifte og en intens åpenbaring av en låt som ligger i grenselandet mellom Kråkesølv og noe mer energisk emopønk, som dempes innimellom av rolige åpninger i låten. Bandet gjør det ikke lett for seg selv men kommer unna med æren i behold. Dette er rett og slett fengende flott. Dette følges opp med låter som i utgangspunktet er poppa men noen ganger er prgga og andre ganger rock og aldr er de kjedelige.

Det ble etterlyst på anmeldelsen av deres debut EP at bandet tok større sjanser, og sannelig har de ikke fulgt forslaget. Her har de tilbakelagt usikkerheten og søken, og funnet seg selv. De er helt klart sjarmerende og har gjort hjemmeleksen med arrangeringene og harmoniene uten å miste noe av den litt naive sjarmen. Dette er rett og slett solid musikalsk håndverk. Det er en fryd å høre på og deres tilnærming til små eksperimentelle tilsnitt i lydbildet fungerer som bare juling.

De har nok mistet noe av listepop-publikumet med sine eksperimenteringer, men det burde åpne døren til folk som vil ha slitesterk pop til gjentatte avspillinger. Dette er ett album som det står respekt av og viser at også norsk pop på norsk er så mye mer enn emopop og listeklisjeer. Autonomia skiller seg positivt ut og gir håp også for denne lettere forslitte sjangeren der 99% av utøverne heller finner fram det som allerede er oppbrukt enn å prøve å finne nye veier i ett kjent landskap. Autonomia skal ha ros for å røve å tegne kartet på nytt, og det med tildels nye klanger og løsninger. Litt negativt er ett litt kjedelig cover. Lyden er stort sett klar og fin og tekstene er vedlagt. Anbefales herved.

Bandet leker allerede med tanken på en vinyl singel til høsten men før den tid gjør de noen konserter. Disse er klare til nå;
27. februar John Dee, Oslo, releasekonsert + Dunderhonning + DJ IO
2. mars in-store på Big Dipper, Oslo
24. mai Huset i Røros
25. mai Fru Lundgreen, Trondheim + Dunderhonning.