torsdag, mai 05, 2011

Skaur - Skaur (album anmeldelse)

Det er ikke hver dag det kommer svartmetal utgivelser fra Bodø. Nå har Skaur endelig fått ut sitt album "Skaur" etter en rekke demo, promo og splitt utgivelser opp igjennom årene.

Bandet startet som et solo prosjekt for Nordmann i 2003 og fortsatte som det til i 2006 hvor han tok to års pause for å få samlet et band rundt seg. Det har han klart og med albumet Skaur har han og resten av bandet videreført og utviklet lydbildet kraftig fra hans tidligere solo utgivelser under samme navn. Innvirkningen av å ha et band rundt seg har virkelig gjort underverker og gjort Skaur til et helvetes bra band.

Låtene er i svartmetal leiren men likefullt inneholder de mer variasjon og akustiske innslag enn man er vant til fra den sjangeren. Bandet tjener mye på å variere på tempo og på å ha partier i nærmest standard svartmetal sjanger som brytes opp med vakre akustiske partier som tilsammen utgjør låter som absolutt viser at Skaur har noe å levere. Det er vanskelig å sette Skaur opp mot andre band men vedder en tier på at de har de første Ulver utgivelsene i samlingen, uten at dette skinner igjennom, men det er noe med oppbyggingen av låtene som får tankene den veien.

Tekstene er av typen helsvart og depressiv. Albumet åpner med tekstlinjen "Livets gloed brenner sakte ut" og tekstene bare fortsetter derifra og utover. Låt tittelen "Om sorg og helvete" oppsummerer egentlig tekstene ganske presis. Bland dette med stor og mektig stolthet over å være fra NordNorge. Denne stoltheten blir fulgt opp med at coveret er av Bodøs kjente kunstmaler Adelsteen Normann. I det hele tatt er albumet stilsikkert og smakfullt innpakket og inneholder musikk som går utenpå dusinet. Jo Skaur er definitivt kommet for å bli og nå er det bare å glede seg til bandet står på en scene i ditt nabolag.