fredag, mai 27, 2011

Rockheims Hall of Fame (en kommentar)

Nominasjonskomiteen til "Rockheim Hall of Fame" har nominert 15 personer (se listen her) som de mener er de mest verdige til å havne i dette eksklusive utvalget, i allefall i første omgang. I utgangspunktet en umulig oppgave og den har da også møtt på kritikk. Flere savner Michael Krohn/Raga Rockers og andre Dumdum Boys. Atter andre lurer på om det er behov eller enda mer eksistensielt, hva er vitsen med en Hall of Fame?

Hall of Fame vil nødvendigvis bli oppfattet som en slags æresdivisjon for lang og tro tjeneste innen den rytmiske musikkbransjen, enten på scenen eller i kulissene. I og for seg prisverdig tiltak, men trenger Norge dette og er tiden inne for det nå? Tja, det er vel de som har behov for å sette opp lister over både det ene og det andre men i samme åndedrag som salgslistene blir byttet ut med avspillingslister for Spotify og Wimp med deres svært begrensede utvalg, må man jo lure på om dette trengs. En slags ranking over dinosaurer som har overlevd døgnfluenes ubarmhjertige møte med dagslyset og hverdagens evige mas. La nå de som trenger lister få kose seg med det i skomringstimen sin, men da trengs det også et skikkelig representativt utvalg. Når det ikke skjer må man forvente kritikk til utvalget.

Den mest åpnelyste mangelen er at Jens Book-Jenssen og Mayhem ikke er med. Booken som han ble kalt, er et navn som alle over 40 år har vært borti. Folkekjær og med en plateproduksjon som slår de fleste av de 15 utvalgte langt ned i støvlene. At Norges ukronete crooner konge ikke er med er og blir en skandale. Så var det Mayhem. Lik dem eller ei, men svært få artister har satt Norge så ettertrykkelig på kartet utenfor våre landegrenser og de tok på seg æren for hele svart metal sjangeren (selv om 666 fra Tromsø var før dem og Venom bør ha sin del av æren). En liste uten Mayhem vil nødvendigvis ha en mangel. Og det er flere man kan lure på hvorfor de ikke er med, hvor er Nora Brockstedt, Sverre Kjelsberg, Sissel Kyrkjebø, Marius Müller og mange andre. Det vil alltid være noen man savner, men noen ganger er utelatelsene så uforståelige at det må kreves en forklaring.

I kritteriene for listen står det at man må ha platedebutert for 25 år siden eller lengre siden. Hva regnes som plate? En vinyl eller CD utgivelse i album format? Så Sputnik er utelukket fordi han bare ga ut kassetter i de første årene av sin karriere? En slik utsjalting av kassetten som medium er å betegne kassett-artister som mindre verdifulle eller aktverdige enn de som ga ut musikken sin på vinyl eller CD. En holdning som desverre har vært ledende innen musikkhistoriske miljøer i Norge. En slik format basert utvelging er selvsagt ikke akseptabelt. Kassetten er jo ennå ikke død og mange artister ga ut knallsterke album på kassetter og senere på andre medier. Tenker da f.eks. på; White Lord Jesus og Ym:stammen. Det værste er at et seriøst museum som Rockheim begynner å rangere hvilke formater som er bedre enn andre og dermed indirekte er med på denne diskrimineringen. Dette er ikke Rockheim verdig og må opphøre umiddelbart.

Når man åpner for at bransjefolk er med på listen må man jo undre seg over at en person som Rolf Wesenlund ikke er på listen. Han har jo æren for Bergen-beat serien som innspillingsleder hos Philips, vært musikkjournalist, utøver og forfatter. Her snakker vi om en mann som virkelig har satt spor etter seg i norsk musikkhistorie. Om wesenlund er mer keller mindre kvalifisert enn Arne Bendiksen og Audun Tylden vil selvsagt bli en diskusjon, men det er likefullt viktig å trekke han med inn i diskusjonen, om enn som kandidat til neste runde av Hall of Fame. Andre navn er Eyvind Solås og Rune Kristoffersen.

Hvor er avgrensningene i kriteriene når en jazzartist som Radka Toneff er med i Rockheims liste over Hall of Fame? Hun er uten tvil en av norges fremste jazz utøvere igjennom tidene, men er jazz innenfor nedslagsfeltet? Hvor er da i såfall Jan Garbarek og Arild Andersen? Og angående avgrensninger, er ikke danseband og folkemusikk med i vurderingen? Hvis de er det hvorfor er ikke Ole Ivars eller Agnes Buen Garnås med på listen?

Nei må desverre si at man er litt skuffet over den listen, selv om den inneholder mange sterke navn. Man må lure på hvorfor disse 15 utvalgte er valgt ut. En lengre begrunnelse på dette hadde virkelig vært på sin plass. Gjerne med runners up og hvorfor disse ikke er med i denne omgang. For denne listen er alt for kort og stusselig til å bli annerkjent som noen Hall of Fame, til det er det alt for mange kvinner og menn som fortjener sin rettmessige plass på listen.

Med en litt undrende hilsen fra rockehistoriker Tore Stemland (oppdatert 28/5-2011)