tirsdag, april 26, 2011

Gabriel - Silverthread EP (anmeldelse)

Stor lyd og åpne landskaper før musikken flerrer vekk solskinnet og åpningslåten "Dig" spretter av gårde med ett lystig gitarspill og en rytmeseksjon som er stødig som fjell. Oppå på dette en screamo aktig vokal som kommer inn akkurat når bandet demper drivet for å øke pøset når refrenget fanger deg. Gabriel setter standarden fra første sekund.

At dette bandet spilte sin første konsert i september i fjor er dypt imponerende, for dette oser av selvsikkert velbehag som smitter over på lytteren. Den tett over 30 minutters debut EPen "Silverthread" vitner om at Bodø har nok ett spar ess i ermet. Byen har formelig spydd ut band i både nasjonal og internasjonal klasse de senere årene. Gabriel har tydeligvis lært av sine forgjengere som The Spectacle og Kollwitz, samtidig som de har fått inn sitt særpreg. Du hører at det er Gabriel, samtidig som røttene skinner igjennom her og der.

Musikken til Gabriel er mer poppa enn Kollwitz og ikke så hardcore som The Spectacle, likefullt er dette pønka nok og mørkt nok til at fans av de nevnte bandene bare må ha denne EPen også. Produsent Hallstein Sandvin har gjort en fortreffelig jobb med å bevare lydbilde luftig slik at små detaljer får lov å dukke opp i bevisstheten til lytteren etter andre eller senere avspillinger. Slikt gjør at platen gror.

At de drar inn prog elementer i "Haunted" og noise effekter i "Gray Man" og sistelåten "Shivering Aurora" øker spenningsnivået og får låtene til å bli en fryd for øret. At covret i tillegg er ett syn for øyet gjør at første utgivelse på det nystartete Bodø selskapet Beyond Records er en innertier av en plate. Sjekk ut 29 april i kalenderen for DL (digital lasting) og 20 mai for fysisk utgave av denne debut EPen.