tirsdag, september 21, 2010

Phone Joan - The Early Sounds Of Joan (album anmeldelse)

Phone Joan spiller svært så 70-talls inspirert rock med klare preferanser langt inn i 2000 tallet. En slags blanding av Led Zeppelin, The White Stripes og Wolfmother. Bandet ble startet i 2008 og har siden begått sitt debutalbum ”The Early Sounds Of Joansom ble utgitt i går, og en rekke konserter som har bygd opp forventningene til denne utgivelsen. Spesielt spillingen på årets by:Larm har gjort at en rekke Canadiske radiostasjoner har spilt deres låter på eteren, samt at de er en snakkis musikkpressekorpset i hovedstaden. Lett å forstå etter noen minutter i selskap med dette bandet.

Bandets kvinnelige vokalist har blitt sammenlignet med en ung utgave av Grace Slick og musikken har blitt referert til alt fra Sabbath til The Gossip. Vi snakker her om klassisk retrorock i verdensklasse. Jepp verdensklasse er rette plasseringen.

Nå flytter ikke debutalbumet deres noen fjell, men albumet er stålsatt med betongfaste låter som slår innover i lytteren og knuser de fleste motforestillinger. Dette er og blir dyktig håndverk, utført med finesse og med en fryd for øret. Her er rytmemønstre som er like krystallklare som (nesten) bare The White Stripes klarer, kombinert med flengende gitarkaskader av lyd, med vokalister som lever seg inn i tekstene og formidler denne med sterk innlevelse.

Albumet er noe så sjelden som et konseptalbum (var mye vanligere fra slutten av 60-tallet til utpå 80-tallet) om Joan som ikke har den store driven for å lage lyd eller bli sett. Farens pasifisering fører henne inn i en mørk verden som inkluderer både å bli beskyldt for å være besatt av djevelen og død med tilhørende oppstandelse i åndelig forstand og da som bandets femte medlem.

Konseptet er fascinerende og albumet er godt laget. Låtene har godt variert i intensitet og de er innspilt med en ekte lyd kjemisk fri for synth og produsentens mekking. Den rå lyden som går igjennom lydbilde fra første sekund til man setter på albumet på nytt er bare helt nydelig. Man blir rett og slett noen år yngre av høre på dette og får lyst å starte band igjen og det er slett ikke noe dårlig utgangspunkt for en lang karriere innen musikken. Tør vi tipse at Phone Joan er neste festivalsommers store navn? ja selvfølgelig, for dette burde gå rett hjem hos alle som liker ærlig gitarbasert rock.

Husk å sjekk dem ut på John Dee på deres releaskonsert 30. september.