mandag, august 30, 2010

Publiners - Herlig (CD anm)

Publiners kommer ikke "rækan på ei fjøl av seg sjøl". De har hatt sine år med hardt arbeid og ivrig turnering. Etter en rekke TV opptredener i alt fra Lyden av lørdag til Melodi grand prix, var det mange som ventet ett album rett i etterkant av at "te stein" kom til gullfinalen i MGP og ble spilt hyppig på radio, men så skulle ikke skje. Nå er albumet her og deres folk`n`roll har blitt mer til folk`n`pop.

Det som har vært Publiners force med en litt særegen blanding av rockefot, irsk folkemusikk, Brønnøysundsdialekt og nordnorsk fandenivoldskhet. Dialekten har de beholdt men dette er mer poppet og avdempet og folkemusikkpreget er mer skjøvet i bakgrunnen.

Hamskiftet til tross så har gjengen fra Brønnøysund (og Bodø) klart å beholde tekstene som er hentet fra hverdagssituasjoner som de fleste har vært innom. Når musikken er blitt mer radiovennlig så er det grunn til å tro at albumet og ikke minst radiosingelen "Bær me øver" vil bli spilt i eteren i nærmeste framtid, uten at noen av låtene kanskje har den umiddelbare catchen som en hit låt gjerne har. Med noen spillinger er det derimot flere låter man tar seg i å gå rundt å nynne på. Nevnte "Te stein" er nok platens mest catchy låt. Likefullt har deres himmelblå låt stort potensiale.

Produksjonen på platen er bortimot prikkfri, omslag og hefte er smakfullt satt sammen og tekstene er supplert med bandets oppsummering av hvorfor de skrev den og hva de prøver å formidle. I det hele tatt er det en solid pop plate Publiners har gjort. På den negative siden er det å bemerke at tekstene tidvis blir litt "lettvinte" og av og til med nødrim og slikt, selv om intensjonene er aldri så gode. Nå er jo ikke popsirkuset bortskjemt med gode tekster så i det selskapet har ikke Publiners noe å skjemmes over. Låtene er godt arrangert med et rikt lydbilde og låtene varieres fra rene ballader til noe som må betegnes som opptempo pop. Alt i alt et pent pop album som kanskje er litt for fint, i den forstand at den har hverken noen virkelig dårlige låter og mangler den umiddelbare hit låten for å drive salget inn på VG listen.

Platen blir som sedvanlig supplert med en rekke konserter, eller konfester som bandet omtaler sine kulturelle opptredener som. Her er de nærmeste mulighetene for å se dem i live;
05. sept Vestvatn jam
11. sept. Musikkverket, Bodø. Pre-lansering av albumet i Bodøs eneste platebutikk (kl 15:00).
16. sept Parkteatret, Oslo
17. sept Rock cafe, Bodø
24. sept Sømnahallen
25. sept Torget, Mosjøen (gratis konsert)
08. okt Dampsaga kulturhus, Steinkjer