onsdag, januar 13, 2010

Cardium – Ten Black Butterflies (Cardium) CD anmeldelse

I november i fjor kom Cardium med sitt ”Ten Black Butterflies” album. Musikalsk svinger det fra Nick Cave inspirerte låter fra ”Murder Ballads” tiden til noe som Backstreet Girls kunne ha gjort. Spriket er stort, men en rød tråd er der i det hele. Alle låtene er litt over på den dystre siden, ikke depressive sånn direkte, men helt klart ikke av den lystige sorten.

Cardium er en duo fra Møre og Romsdal som har holdt på siden 2008. På dette albumet høres det ut som de har vært igjennom mer enn en stilart, og muligens er på leting ennå. Det gjør at albumet får en litt sånn samle album følelse over seg. Det blir litt for hardt her eller litt for mykt der til å interessere de fleste lyttere. Like fullt har de noe for seg. Bare de får konsentrert seg og temmet aggresjonen og slipper den ut stykkevis og kontrollert som på den mørke blues inspirerte låten ”The Gangsters Song”. Også ”Ye Olde Mustang” som er en drivende rootsrock låt viser vei i et landskap som Madrugada og Tom Waits fansen kan like, og som så absolutt trenger flere utøvere.

Andre låter blir litt malplasserte og kunne nok ha fungert enten som single eller som en del av andre album. Men totalt sett er dette et gledelig bekjentskap som nok har sine største musikalske øyeblikk et stykke inn i framtiden, imens er det alltids noen låter som pirrer nysgjerrigheten på dette albumet.