fredag, oktober 09, 2009

Paneldebatt på Blæst i Trondheim 9. okt om norsk musikkeksport

What's Going On? markerer starten på sin første turné med å arrangere paneldebatt på Blæst fredag 9. oktober, der tema er norsk musikkeksport.

Platebransjen (IFPI og FONO) la for kort tid siden fram "Ekspander eller dø"; en plan for satsning på norsk musikkeksport, som inneholdt klare, tallfestede mål: Norge skal doble sin musikkeksport innen 2015, og konkret skal blant annet norske aktører ha sikret fem årlige Grammy-nominasjoner og én vinner årlig 2012, og én norsk artist skal vinne "Årets Internasjonale Artist" under engelske Brit Awards innen 2013. Kulturministeren har i sommer også økt støtten til Music Export Norway betydelig over statsbudsjettet.

Satsning på norsk musikkeksport blir hilst velkommen av de aller fleste - men spørsmål reiser seg samtidig:
- er det realistisk å politisk vedta slike mål?
- hvor må denne utviklingen starte - nasjonalt eller lokalt/regionalt?
- er artistmiljøet for dårlig per dags dato? Eller er det bransjen som må styrkes? Eller er det media som er sløve og ikke ser gull blant gråsteinen?

Trondheim, hjembyen til What's Going On?, har selv hatt noen skrinne år eksportmessig. Kun en demoartist til By:Larm 2008, og Urørt-sjefen uttalte i februar at det gikk lengre og lengre tid mellom hver gang han oppdaget en spennende artist fra Trondheim. Hva skal til for at Trondheim skal kunne lede an i denne utviklingen? Har Trondheim forutsetninger for å bli et fyrtårn for eksport og utvikling?

For å diskutere problemstillingen fra både nasjonalt og lokalt synspunkt, har What's Going On? invitert følgende personer til Blæst denne fredagen:

- Bård Flikke (Pstereofestivalen, styremedlem i Music Export Norway, tidl. export manager i Midtnorsk Jazzsenter etc)
Yngve Brox (kommunalråd for Høyre, mangeårig lokal- og regionalpolitiker)
- Henning Severud (musikkjournalist i NRK P3)
- Sveinung Sundli (musiker i Gåte, tidl. sjef for Storåsfestivalen, eier utestedet Familien)

Møteleder er Stephen Ørmen Johnsen, som med mangeårig erfaring fra politikk såvel som musikkliv er klar for å stille deltakerne til veggs på disse viktige problemstillingene.

WHAT’S GOING ON? er en organisasjon som har som hovedmål;
- å stimulere til og legge til rette for økt musikkeksport fra Norge.
- inspirere til økt musikalsk aktivitet på små og mellomstore steder i Norge, og bidra med kunnskap og nettverk for å profesjonalisere de ulike miljøene.

Dette skal oppnås igjennom:
- turneer i Norge der ny, spennende britisk musikk presenteres gjennom konserter, og der det stimuleres til diskusjon og gi veiledning gjennom seminarer/workshops/debatter (tilpasset nivået i det enkelte miljøet)
- kun konsertbaserte promoteringsturnéer i Storbritannia for etablerte og "eksportklare" norske artister. Målet er i 2010 å arrangere fire slike turnéer; to i Norge og to i Storbritannia.