torsdag, januar 01, 2009

Jan-M. Iversen - Articulating Ideas (Tib Prod) CD 2008 (anmeldelse)

Et rolig musikalsk landskap en plass mellom Biosphere på sitt mest ambiente og Philip Glass og Steve Reich på sitt mest minimalistiske, der befinner Jan-M. Iversen seg på sitt nye solo album ”Articulating Ideas”. Albumet er så skjørt og vakkert og skånsomt komponert at man holder nesten pusten for å ikke ødelegge stemningene som kommer like sikkert som strålingståkens fargespill eller nordlysets evige forandring men like fullt monotont på en uforklarlig måte.

Naturens omskiftninger er sterkeste referansepunkt på de fleste av albumets komposisjoner for å prøve å forklare stemningene. Men den rytmiske ”Bathe the Night Edit” viser en rytmisk side som kunne ha vært fra Iversens faste duo Bjerga/Iversen i deres mer ettertenksomme øyeblikk. Likeledes er ”Modul” muligens platens andre ytterpunkt der man er hensatt til lyder som mer minner om gamle dagers lytting på radiolyder som bare er der og tilsynelatende ikke har noen avsender, eller for den saks skyld noen mottaker. Lyder for evigheten.

Dette albumet passer for stressete mennesker som søker etter noe mer å koble livet til, å nærmest overlate sin mentale helse til i noen minutter for så å vende tilbake til hverdagen mer harmonisk enn før. En støyete men utrolig vakker plate på et ambient nivå som får tankene på gli. Platen er soundtracket til dine høyst personlige filosofiske betraktninger. Sterkt anbefalt med andre ord.