torsdag, mars 05, 2020

Lahestan - Rocks move on their own in Death Valley (album anm.)

Lahestan (alias for Aleksander Haugen) er ute med sin andre soloutgivelse i dag, 5. mars. Rocks move on their own in Death Valley har likhets trekk med det selvtitulerte førstealbumet fra 2016.
I korte trekk er lydbildet, basert på improviserte strekk, der samples, loops og elektroniske lydkilder danner grunnlaget for lydlandskaper som beveger seg mellom «...lett kaotisk støyimpro, rastløs monotoni og mørk ambient» i følge presseskrivet. Det kan man være enig i men miksingen og produksjonen er det som skaper prikken over ien her. Måten lydkildene er sammensatt på og overlatt til ett evig liv på nettet er rett og slett hypnotisk.

De fem komposisjonene er hver for seg en vandring i imaginære landskaper. Lydlandskaper som skaper assosiasjoner til alt fra åpne landskap til mørke skoger. Det står i skarp kontrast til titlene på albumet som går riktignok mot et mørke, men et annet mørke. «Drinking Wine With a Demon» og «Aleya Ghost Lights» trekker tankene mot kultfilmer av den okkulte sorten. Dette kunne absolutt vært soundtrack til en dokumentarfilm om mørke ritualer tre etasjer under asfalten i New York, men er det ikke (i hvertfall ikke ennå).

Særlig åpningslåten «Medieval Welfare» har en optimistisk sfære som gradvis blir knust sakte utover albumet, for så å komme tilbake i avslutningen på albumets siste komposisjon. Innimellom der finner man den storslåtte «The Tolbooth» som er høydepunktet på dette albumet. Der utfolder Lahestan er blanding av improvisasjon og old school rhythmic noise som det lukter svidd av. Den er en sånn komposisjon som alle støymakere drømmer om å gjøre. Den komposisjonen kombinert med de andre, skaper en helhet og en perfekt avslutning på et album som bør komme ut fysisk snarest mulig.

Albumet ble spilt inn i oktober 2018, men utgivelsen har av ulike grunner blitt utsatt en håndfull ganger. I første omgang er det bare tilgjengelig på digital strømming. Her bør noen vite sin besøkelsestid å utgi dette fysisk (da helst på vinyl).

Albumet får en slags releasekonsert førstkommende lørdag, på Underjordisk Dans for voksne i Oslo. Der kommer også Petter Flaten Eilertsen, Simon Gore, Tuulia Kallio, Kenneth Korstad Langås, Strangerous og Juliana Venter til å opptre. En aften for store og sterke opplevelser. I mellomtiden bør man varme opp ørene med å sjekke ut Lahestan sitt siste album. Det fortjener hodet ditt.