mandag, desember 02, 2019

Kriminell Ungdom / Total Undergang – Splitt (album anm.)


Først som sist, er du ute etter en hifi produksjon er det bare å glemme dette albumet. Dette er hardt, fort (ihvertfall for tidlig på 1980-tallet) og ikke minst rått. Noe av æren for det skal opptaksutstyret ha. Det er ikke godt å si hva som er brukt men dette høres ut som noe som er direkte gravert på en 78 plate, og det er svært så sjarmerende. Dette er lyden av pønkens barndom i Narvik (og kunne nok ha vært nesten hvor som helst rundt i landet.). Det var ofte dårlig utstyr som ble stilt til rådighet og opptaksutstyr var gjerne en kassettspiller med en mono mikrofon.

Når øret har justert seg i takt med lydkvaliteten og de musikalske utførelsene vokser det fram pur ekte pønk med stor Ø. Egne låter framført med stort uttak av energi og vilje, noe som smitter ut av disse opptakene. Her provoseres og filosoferes det om alt fra nazisvin til drømmer om framtiden.

Vi snakker her om to av de mest framtredende bandene i Narvik, tidlig på 1980-tallet i sjangeren pønk. Begge ble senere inkludert med låter på samlekassetten «Null problem» (1982). Da hadde Kriminell Ungdom forkortet bandnavnet til Krim U. og spilte en mer synth basert «depperock». Her er de i urutgaven hvor de framførte sine pønklåter med stor selvfølgelighet. Dette er en annen side av bandet få har hørt før, og gjør denne til en selvfølgelighet i enhver seriøs pønkesamling, og for enhver Krim U fan fyller denne ett tomrom som ikke ble fylt med deres album «1981-83», da det kun var smakebiter fra deres tidligste periode på den.

Total Undergang får sine 15 minutter alt for sent, men godt er det at de blir dratt fram fra glemselen. Utenom de tre låtene på nevnte «Null Problem», har det vært få forunt å få hørt disse, i hvertfall utenfor Narvik. Fanzinen Gakk skrev om dem og det er vel det. Nå får vi gjenhør med «Nækt» mens resten av siden deres er fylt med tidligere uutgitte låter. Hadde de eksistert dengang da i Oslo, Bergen eller Trondheim hadde de fått en sentral plass i punkens historie her til lands. Nå gjorde de ikke det og derfor har nesten ingen kjennskap til deres kvaliteter. Sterke låter om hverdag og motgang kombinert med slitesterke låter.

Det er bare å takke SSP og Fucking North Pole Records for at de har fått presset opp 250 eksemplarer av disse opptakene. Med LPen får man også med ett vedleggsark med flere tidligere upubliserte foto av begge gruppene. Liker man pønk er dette ett pliktkjøp. PS det haster, da det ryktes at opplaget nesten er utsolgt bare dager etter at herligheten er blitt sluppet ut til folket.