torsdag, april 04, 2019

Tarsius – Electric Bungalow (album anm.)

Det er temmelig spesielt å vente syv år på å utgi debutalbumet, men så er Tarsius alt annet enn nok ett straight band. Allerede fra åpningslåten anes det røtter spredd fra pønk til prog, fra det eksperimentelle til hard rock. På dette albumet blander de alt dette og litt ekstra.

Åpningslåten skiller seg litt ut og minner mest av alt noe Hawkwind kunne gjort rundt Church of Hawkwind perioden deres. Prog men samtidig elektronisk og definitivt ikke kraut inspirert. Resten av albumet derimot svinger seg i et hesblesende tempo hvor man aner visse jazzinspirasjoner oppe i et Mr.Bungle inspirert musikalsk landskap. I enkelte hjørner skimtes også Zappa. Men dette er først og fremst Tarsius som øser av sitt øverflodshorn. Intelligent og vakkert snor de seg inn i hodet til lytteren med sitt særegne univers.
Apropos horn, så har de en blåseseksjon som virkelig fyller ut lydbildet og arrangementene på en fortreffelig måte. Oppe i dette er det ett stødig rocka band som virkelig durer i vei som ett vilt lokomotiv og drar med seg hele kollektivet. Prikken over ien er en vokal som er stålsatt og kan til tider minne om Mike Patton. Dette albumet er satt sammen, låt for låt, så bra at man må virkelig lure på om dette er fritidsprosjekt eller levebrød. Hadde de vært fra New York hadde de vært på alles lepper forlengst.

Det eneste som trekker litt ned er produseringen som i enkelte sekvenser blir litt grøtete, andre har for mye romklang. Pirk og småting i den store helheten, men likefullt irriterende. Men alt i alt godkjent, spesielt på de mer hardere sekvensene får lydmixen fram faendenivoldskheten i bandets uttrykk. Alt i alt er dette pliktkjøp for enhver som er lidenskapelig opptatt av slitesterk musikk som holder seg tiår etter tiår.

Releaseparty og halvveis reunionkosert gjøres unna på Public i Bodø, 18. April, men allerede i morgen 5. April er den tilgjengelig på strømmetjenester. Å oppleve dette orkestret live er en festaften alle som liker musikk bør ha med seg. De håper vinylutgaven er kommet fra presseriet til releasekonserten. Ut kommer det uansett i løpet av våren og verdt å vente på noe godt, er som kjent noe alle bør prøve seg på.

Her er en liten smakebit på hva som er i vente: