fredag, februar 01, 2019

Erling Ramskjell – Kaospraksis (album anm.)


Så er Æ tilbake med nytt album. Det vil si at Æ navnet ble slukt av Rema 1000 så nå er det fullt navn som gjelder. Nok om det. Her er han uansett tilbake like skarskodd ordsmed som alltid. Kombiner dette med en vannvittig teft for melodilinjer som gror i hodet på lytteren og som i kombinasjon med tekstene, vekker minner som ennå ikke er skapt.

For de som ikke har fått gleden av å oppleve denne karen i ett av hans mange prosjekter etter at Schtimm var en saga blott, har virkelig gått glipp av noe stort. Selv folk som nærmest hater slentrende viserock på nordnorsk dialekt (han er fra Saltdal) har kapitulert etter å ha hørt Ramskjell i fri dressur. Han har dette magiske som så få har. En autoritet og samtidig din bestevenn, verdens naturligste samtalepartner, selv om dette er ti monologer og du kanskje aldri har møtt han.

Albumet åpner med «Drømmer om å ha en drøm». En klassisk Ramskjell komposisjon med en litt underfundig tekst som setter stemningen for resten av albumet. «Alt e tænk ihjæl» synger han og med det slår fast at det meste er sagt. Men det er aldri galt å ha en drøm. Dette albumet er en samling drømmer man kan drømme til å la tankene flykte i vill fart. Selv om mye er sagt før trenger vi en repetisjon og det spørs om ikke Ramskjell formidler ord og tanker som er å betegne som nybrottsarbeid?

Åpningslåten er en smårufsete vise som viser vei. Neste ut er mer rocka og viser at Ramskjell ha mange strenger å trå til på. Sånn varierer er dette albumet som uansett er en drøm av et album som etter noen gjennomspillinger bare gror og gror. Det dukker opp lydkrydder i kriker og kroker man ikke viste var der ved første avspilling. Samtidig kommer lyrikken sterkere og sterkere. Ordkløverienes eleganse blir mer tydelig og overbevisende.

Her er en svært så bunnsolid samling låter som både samlet og hver for seg er påler som vil stå seg i år fremover. Man kan bare la seg overvinne og la seg inkludere i den stadig voksende hærskaren av beundrere for hva denne låtsmeden klarer å hamre inn i studio. Det er mulig han ikke finner opp på kruttet på nytt, men dette er virkelig et av det beste forsøket på svært mange år.

Når lyden av dette albumet gror seg stor og mektig må man sende en tanke til musikerne, til produsenten, til covermakeren. Alt er så gjennomført og samtidig tar de aldri fokus vekk fra musikken, men underbygger og gjør helheten komplett. At ikke noen har signert han på et større selskap viser rett og slett hvor talentløs Norsk platebransje er. Her er en som har alt og leverer album etter album i øverste klasse, og samtidig har singler med sinnssykt hit potensiale. Dette albumets hit, er en var og skjør pop ballade hvor han synger duett med Ingeborg Oktober på låten «...vi får vel se på det».

Albumet er ute nå på alt av strømmetjenester og forhåpentligvis dukker den opp på fysisk format før det blir høst. I mellomtiden sett denne på replay og la den gro. Det fortjener du.