onsdag, februar 15, 2017

Mørkt kapittel – Usnuelig ferd (album anm.)

Trondheims bandet Mørkt kapittel album debuterte tidligere denne måneden med «Usnuelig ferd», etter ett par EP/singler. Absolutt på tide sier fansen og selv en nøytral lytter må si seg enig. Dette trengte hardcore miljøet og tilstøtende tilhengere/lyttere.

Noen nevner crust, men det blir ikke rett, selv hardcore blir ikke dekkende selv om man finner fragmenter av crust er det meste bygd opp rundt hardcore i utgangspunktet, men her dras det inn partier med sart enslig gitarspill, melodiske passasjer med screamo vokal. Å kategorisere dette med en merkelapp blir helt feil. Til det er utrykket for vidt, men merkelig nok samtidig såpass avgrenset at man må kunne si at hardcore er det mest dekkende men ikke forklarende.

Lydbildet er heldigvis meget åpen, slik at vokalen ikke legger seg i veien for instrumenteringen, som man alt for ofte hører på tradisjonelle hardcore utgivelser. Som sagt er det screamo vokal (for de som lurer på det så, «høres det ut sånn som han i Kvelertak», som jeg overhørte noen forklare det som). Heldigvis er tekstene vedlagt. Det er viktig for dette er sjelden bra poesi for denne sjangeren.

«Og ingen rustning beskytta
mot sannhetens skjær og steina
der masken te sist ska knuses
dit ingenting kan bli med»

Dystert, og samtidig vakkert som en skrekkfilm av Stanley Kubrick. Du sitter der med en urovekkende følelse og lar deg forføre inn i bandets univers. Og når plata er alt for tidlig ferdig, må du spile den en gang til, for dette er noe av det beste som er utgitt på hardcore fronten i Norge siden gullalderen på 1980-tallet. Definitivt et pliktkjøp (for alle).


Finnes både på LP og digitalt.