søndag, august 07, 2016

Tromsø brenn! (en anm.)

Robert Dyrnes har tidligere gjort en diskografi på Tromsøs elektronika scene, nå tar han for seg Tromsøs pop, rock og visesang scene. La det være sagt først som sist, dette er en bok enhver nerd, platesamler, Tromsøværing, journalist og/eller musikkhistoriker ikke kommer utenom. Dette er en bok som kan leses fra perm til perm (som nok bare de mest interesserte vil gjøre) eller aller helst brukes som ett oppslagsverk neste gang noen lurer på når Karlsøy prestegaard ga ut sin første singel eller hva Steinar Albrigtsens første album het osv.

Boken er delt opp i flere seksjoner. Den åpner med forord, deretter om Tromsø scenens utvikling og før hoveddelen for man også en innføring i Tromsølåt konsertserien. Etter hoveddelen får man ett nytrykk av heftet «Tromsø rock 58-75» som opprinnelig kom ut i 1975, og som viser utviklingen av scenen til da. Alle disse delene viser vei og gir grunnlag for å kunne utnytte og fordype seg i hoveddelen.

Hoveddelen i denne boken er en alfabetisk gjennomgang av de artistene/bandene som er tilknyttet Tromsø på en eller annen måte, og som har utgivelser å vise til. Her er noen ytterst få unntak på artister/band uten utgivelser, men da som en dyd av nødvendighet for å vise enten videre karriere til enkeltmedlemmer eller at den utvalgte hadde stor innflytelse på miljøet i Tromsø. Men siden hoveddelen mest av alt er en katalog/oversikt/diskografi over Tromsøs utgivelser så er det selve diskografidelen som er i hovedfokus her. Bare unntaksvis er det litt lengre utdypinger på artist/bandet karriere i tillegg til utgivelsene. Alt fordelt utover 218 sider tettpakket med informasjon.

Slike oversikter blir aldri komplette, men denne er så komplett som det er mulig, selv om det sikkert er noen samleplater fra en av jordens avkroker Espen Linds låt «When Susanna Cries» har vært inkludert på, men som ikke har blitt fanget opp og inkludert her. Men alle artistene/bandenes egne utgivelser er opptegnet her og da med alle låtene, utgiver, katalognummer, format og andre relevante opplysninger. Ikke ulikt pønkdiskografien, «Gleder meg til år 2000», som Robert Dyrnes var med på å sette sammen i 2014, for de som er familiær med den boken. Dyrnes nevner at spesielt demoer, nettutgivelser og lignende er vanskelig å fange opp. Til tross for det har han klart på imponerende vis i stor grad å inkludere disse også.

Med boken følger det også en repressing av Søt hævns legendariske EP «Asfaltparasitta», på vinyl selvfølgelig. Alt trykt og utgitt i kun 300 eksemplarer som nok vil være forlengst utsolgt til julerushet setter inn. Med andre ord, her er det bare å bestille ett eks før det er for sent. Det hele utgis offisielt onsdag 24 august i år, når åpningen av nye Tvibit (Rockens Hus) i Tromsø finner sted. Boken kan forhåndsbestilles her