torsdag, mai 19, 2016

Nye oppstøt #16 + Motjokk 10" mini LP (anmeldelse/omtale)

Fanzinen Nye oppstøt er tilbake etter 29 år dvale og to utgaver som kulturmagazinet NO!. Og godt er det for er det noe Verden trenger nå så er det en presse som ikke lar seg styre av makt, penger eller annet.

For å si det først som sist. Magasinet er vel egentlig en bok med sine tett over 200 sider med fargetrykk. Uansett for 150 kr får du alt fra det første norske intervjuet av Jello Biafra og turnerapport fra The Boys sin mildt sagt kaotiske «turne» i Kina til hvem som har eiendomsrett på sin egen kropp, fransk maktpolitikk og anarkistiske banders krig mot samfunnet.

For de av oss som elsker/elsket å lese Gateavisa, Folk & røvere og svenske ETC, her er de alle tilbake i en og samme innpakning som nytt oppstøt. Her kan man lese seg opp og drømme seg vekk, bokstavelig talt. Her er kunstfoto, malerier og noveller side om side med harde fakta og dybde intervjuer. Her er sterke meninger om aktiv dødshjelp og fransk satire. Her er ting du ikke viste at du trengte å vite noe om men når du har lest det vet du at du er ett rikere menneske.

Mens vi venter på at Hjelmsgt 3 blir ferdig restaurert og Gateavisa kommer ut igjen, er Nye oppstøt en selvfølgelighet. Dette er rett og slett en motkulturell oase som alle frihetssøkende mennesker bør lese. Og på toppen av alt får man en vinylplate der diverse Trondheimsartister covrer hverandre. Med #16 (selges på alle seriøse platesjapper + Narvesen) får du en kulturinnsprøytning som det sannelig er lenge siden sist man fikk her i Norge. Dette har du ikke råd til å gå glipp av.

Hele herligheten slippes med konsert på Blæst i Trondheim 21 mai. Facebook event her.

Motjokk (som plata som følger med #16 heter) åpner med rapperne i Gode Ord Dør Sist i en låt som er svært ulik dem. En slags neddempet raplåt med tjukt av hammond i beste Uriah Heep stil. Får skikkelig 70-talls vibber av denne låten som er nærmere hip hopp enn heavy i deres omkalfatring av Brutal kuk sin «Sjelevrængt» slik du aldri har hørt den før. Dette var akkurat den pangåpningen man håpt på. Noe man ikke så komme og som river deg med.

Deretter kommer Dog & Sky i en små psykedelisk versjon av Kulta Beats sin låt «Florida». Denne versjonen er ikke så radikal som åpningen men også denne er en versjon, med ett nydelig arrangement som hever låten enda ett hakk. Originalen er vakker nok men Dog & sky tilfører låten ett ekstra piff her som gjør den ekstra lyttervennlig.

Side A avsluttes brutalt med Brutal Kuk sin versjon av Gode Ord Dør Sist sin låt «Kjærlighet Til Livet». Her har de kuttet ned på tekstmengden og kjørt opp hardcorefaktoren så betydelig at vi nok en gang snakker om en kraftig versjon. Denne kan fort bli et selvsagt ekstranummer fremover. Allsang pønk av klassisk BK standard. Hærlig.

Side B fylles i sin helhet av Black Moon Circle utvidet med både Andreas Elvenes og Snah for anledningen. De gjør sin versjon av BC sin «Lightball System» slik bare de kan. Dette er tett over 11 minutter med en herlig maktdemonstrasjon hva dette bandet er god for. Selv her når de er på en fremmed komposisjon viser de at de klarer å kombinere magien som kjennetegner BC sine låter og lar den smelte inn i deres uttrykk. Ett flærrende scenario mellom feedback og synth med en vokal som deler lerretet uten å ødelegge opplevelsen. At Elvenes synger på originalen gjør jo at man beholder noe av essensen, men her i BMC sin oppbygging til en nesten kakofoni mot slutten....ord strekker ikke til. Fantastisk rett og slett.

Platen er en ren maktdemonstrasjon over hvorfor Trondheim har det mest spennende og vitale musikkmiljøet i Norge. Kombinert med Nye oppstøt #16 så er dette en gavepakke som gjør hele hærligheten til pliktkjøp #1. Løp og kjøp....NÅ.